Region 22.09.2021.

ZBOG ULOGE NA CETINJU: Pokrenut postupak da se utvrdi da li je Đukanović prekršio ustav

ČITANJE: 1 minuta

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je prijedlog da se pokrene postupak kako bi se utvrdilo da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav.

Prijedlog je podržalo sedam članova Odbora iz parlamentarne većine, a šest iz opozicije je bilo protiv.

Inicijator rasprave bio je Klub poslanika Socijalističke narodne partije /SNP/.

Dragan Ivanović iz SNP-a je u obrazloženju istakao da se Đukanović pojavio na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija koje je tamo održano 5. septembra, što je dalo povod velikom broju građana da dođu tamo, te ocijenio da je to uvećalo problem.

On je podsjetio da je Mitropolija crnogorsko-primorska, shvatajući situaciju, zamolila vjernike da ne dolaze na ustoličenje jer bi to još više usložilo situaciju.

“Bilo je za očekivati da predsjednik odustane od dolaska na Cetinje i da vjersku zajednicu pusti da obavi ustoličenje… Dobro je što su vjernici shvatili situaciju i odazvali se pozivu mitropolita da ne dolaze”, naveo je Ivanović.

On je istakao da bi bilo dobro da se prijedlog nađe pred Ustavnim sudom i da ta institucija ocijeni da li je predsjednik prekršio Ustav.

Iz opozicije su ocijenili da je inicijativa SNP-a nastavak promašenih ideja vladajuće većine, koja pokušava da skrene pažnju javnosti sa sopstvenih problema.

(Srna/SB)