Vijesti 24.10.2018.

ZBOG UTAJE POREZA Socijalnom radniku iz Banjaluke predložena kazna od 5000 KM

ČITANJE: 2 minute

Bojan Arula (40), socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka, optužen je za utaju poreza i doprinosa, ali i za falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Osnovni sud Banjaluka potvrdio je optužnicu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, a koje je predložilo da se Aruli izda kazneni nalog, odnosno da mu se izrekne jedinstvena novčana kazna od 5.000 maraka, od čega 4.000 KM za prvo, a 1.000 KM za drugo krivično djelo.

U optužnici se, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, navodi da je Arula u dva navrata izbjegao plaćanje poreza i doprinosa, u ukupnom iznosu od 46.602 KM.

Učinio je to, kako ga terete, 2013. i 2014. godine, kao lice odgovorno za zastupanje i predstavljanje Udruženja “Nova generacija”.

To udruženje imalo je zaključen ugovor sa Centrom za socijalni rad Banjaluka, a koji se odnosi na angažovanje mobilnih timova.

Optužnica ga tereti da nije dostavio knjigovođi podatke o oporezivom prihodu za obračun i uplatu poreza i doprinosa penzijskog osiguranja, iako je isplaćivao naknade članovima mobilnih timova.

U optužnici se navodi i da je isplaćivao dnevnice licima koja nemaju status zaposlenih u Udruženju, kao i dnevnice zaposlenima na osnovu putnih naloga u kojima nema podataka kako se došlo do obračunatog iznosa za isplatu.

“Iako je znao da je na te isplate dužan obračunati i platiti porez i doprinose, to nije učinio, već je novac za isplatu podizao sa računa Udruženja kod poslovnih banaka i isplaćivao članovima mobilnih timova, a podatke o isplati nije knjižio u dnevnik blagajne, na šta je obavezan”, piše u optužnici

Dodaje se da stoga, na ukupno isplaćeni iznos ličnih primanja u 2013. godini od 43.959 KM nisu obračunate, prijavljene i uplaćene propisane obaveze poreza i doprinosa u iznosu od 18.044 KM.

Osim toga, kako se dodaje, na ukupno isplaćeni iznos ličnih primanja u 2014. godini u iznosu od 60.536 KM nisu obračunate, prijavljene i uplaćene propisane obaveze poreza i doprinosa u iznosu od 28.558 KM.

Arula je na proteklim opštim izborima ciljao poslaničku stolicu u Narodnoj skupštini RS, ali se nije proslavio – od 17 kandidata PDP-a u Izbornoj jedinici tri, on se, sa osvojenih 816 glasova, našao na 15. poziciji.

(Nezavisne)