Vijesti 25.10.2020.

ZBOG ZASLUGA ZA SPC: Amfilohije odlikovao Igora Radojičića

ČITANJE: 2 minute

Ovu vijest sam primio sa suzama radosnicama, jer dobiti ovakvu čast od njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija za mene predstavlja najveću potvrdu ispravnosti borbe za naš narod.

Ovo je poručio narodni poslanik i kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković, nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao da treba dobiti javno njegovu nagradu zbog časnosti.

Podsjećamo, Draško Stanivuković je uoči izbora u Crnoj Gori otisao u Podgoricu, što je u domaćoj javnosti gotovo jednoglasno ocijenjeno kao kao pokušaj pridobijanja političkih poena. Da bi u tome uspio, pomogao mu je sam Milo Đukanović, odlukom da ga protjeraju iz Crne Gore, nakon čega je mitropolit Amfilohije i izjavio da Stanivuković zaslužuje nagradu.

Međutim, ono sto šira javnost ne zna to da je mitropolit Amfilohije već odlikovao kandidata za gradonačelnika, ali ne Stanivukovića, već Igora Radojičića! Naime, vladika Amfilohije je još 2009. godine odlikovao tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i aktuelnog gradonačelnika Radojičića, i to najvišim odlikovanjem SPC-a.

– Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodjeljuje gospodinu Igoru Radojičiću visoko odlikovanje Orden Svetog Save prvog stepena za njegovu delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi pokazanu njegovim nesebičnim doprinosom napretku crkvenog života, posebno bogoslovskih škola u Republici Srpskoj – navodi se u ukazu o dodjeli odlikovanja, koji je potpisao mitropolit Amfilohije.

U istom aktu se navodi da je Radojičicu orden dodijeljen na prijedlog tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog blazenopočivšeg Nikolaja i jos trojice episkopa SPC, čije sjedište je u Republici Srpskoj.

Najviše odlikovanje SPC aktuelnom gradonačelnika Banjaluke dodijeljeno je u Patrijaršiji u Beogradu 19. maja 2009. godine, a zbog bolesti tadašnjeg patrijarha blazenopočivšeg Pavla, ukaz je potpisao upravo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Pomalo paradoksalno, najbolji odgovor na pitanje sta znači biti nosilac najvišeg odlikovanje SPC-a kojim se Radojičić nije hvalio na sva zvona, dao je upravo  Stanivuković riječima da “dobiti ovakvu čast predstavlja najveću potvrdu ispravnosti borbe za naš narod“.

(Banjaluka.net)