Vijesti 08.12.2015.

Zbog zločina na Vozućoj: Uhapšen Sakib Mahmuljin

ČITANJE: 2 minute
Sakib-Mahmuljin
Sakib Mahmuljin, ratni komandant Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH, uhapšen je jutros u Sarajevu, zbog ratnih zločina nad zarobljenim srpskim vojnicima na području Vozuće, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava postrojbi 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je učestovao i odred “El Mudžahidin”, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Takođe, Mahmuljin se tereti za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije.

Sakib Mahmuljin, kao komndant 3. Korpusa ARBiH, tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika odreda “El Mudžahidin”, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret komandna dgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda “El Mudžahidin”.

Mahmuljin je osumnjičen za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Nakon lišenja slobode koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Agencije)