Vijesti 08.11.2016.

Zdenka Gojković, načelnik Klinike za onkologiju UKC RS: Lijekovi na bazi kanabisa smanjuju bol pacijentima

ČITANJE: 3 minute

Uvođenje lijekova na bazi kanabisa u medicinske svrhe u RS i BiH bilo bi veoma važno kod određenih stanja onkoloških pacijenata kako bi lakše podnijeli bol, kaže načelnik Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Zdenka Gojković.

Ona ističe da će proći još najmanje godina do uvođenja kanabinoida u RS i BiH.

– Uvođenje kanabisa u medicinske svrhe je dugotrajan proces i ne može biti završen preko noći. Prije dvije godine sam pokrenula to pitanje i nakon brojnih sastanaka na nivou RS i BiH, tek u septembru ove godine komisija Ministarstva civilnih poslova BiH je predložila da kanabinoidi budu skinuti iz tablice 1 – zabranjene supstance, u tablicu 2 – supstance koje se koriste u medicini – rekla je Gojkovićeva.

Pojašnjava da su prednosti lijekova na bazi kanabisa u oblasti onkologije brojne i da se THC i CBD supstance mogu koristiti u određenim stanjima bolesti.

– Upotreba kanabinoida moguća je kod onkoloških pacijenta koji imaju izuzetno jak, kancerski bol, zatim kada pacijent ima izraženu mučninu i povraćanje i teško podnosi hemoterapiju – kazala je Gojkovićeva.

Pojašnjava da je američka Agencija za hranu i lijekove na teritoriji SAD odobrila dva lijeka koji sadrže sintetske kanabinoide, a isti broj je odobrila i Evropska medicinska agencija (EMA).

– U SAD je odobren lijek “dranabinol” koji se upotrebljava kod anoreksije udružene sa gubitkom tjelesne težine kod pacijenata oboljelih od AIDS-a, te kod pacijenata koji imaju mučninu i povraćanje tokom primjene hemoterapije. Amerikanci koriste i “nabilon”. EMA je odobrila “nabilon” i THC i kanabidiol u obliku spreja za oralnu primjenu – istakla je Gojkovićeva.

Naglašava da je broj novooboljelih od karcinoma u RS u stalnom porastu i da je to svjetski trend, ali da razvijene zemlje, koje sprovode program skrininga, bilježe pad smrtnosti.

– Napredne tehnologije, decidnije dijagnostičke procedure i rano otkrivanje bolesti glavni su razlozi za pad smrtnosti u svijetu – precizirala je Gojkovićeva.

Pacijenti u RS najviše obolijevaju od karcinoma pluća, a učestao je i karcinom debelog crijeva. Karcinom dojke i karcinom grlića materice su najčešće maligne bolesti kod žena, a kod muškaraca je u porastu broj oboljelih od karcinoma prostate.

– Brojni faktori rizika mogu da utiču na nastanak karcinoma. Rendgensko zračenje, nepravilne životne navike, pušenje, nepravilna ishrana bogata mastima i šećerima, gojaznost i fizička neaktivnost samo su neki od njih – precizirala je Gojkovićeva.

Novi lijekovi

Zdenka Gojković kaže da je zahvaljujući novim lijekovima koje uvodi Fond zdravstvenog osiguranja RS preživljavanje pacijenata sa malignim bolestima u UKC RS značajno produženo.

– Imamo značajan broj novih preparata koji su veoma skupi, ali daju rezultate. Važan aspekt liječenja su i kliničke studije, a trenutno na Klinici za onkologiju UKC RS sprovodimo dvije studije sa imunoterapijom koje su među posljednjim otkrićima efikasnog liječenja karcinoma – dodala je Gojkovićeva.

(Glas)