Vijesti 05.02.2021.

Zdenko Sakan: Opština Kotor Varoš realizovala postavljene ciljeve

ČITANJE: 4 minute

Dok se veliki broj opština u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini muči sa svakodnevnim problemima i odlaskom mladih, čini se da opština Kotor Varoš nema tih problema.

Naime, Kotor Varoš pripada maloj grupi opština koje su prestigle predratni nivo zaposlenosti, privredni ambijent je izuzetno dobar i ljudi žive od svog rada.

U razgovoru za portal Načelnik.net načelnik Zdenko Sakan otkriva da je cilj da kvalitet života građana opštine Kotor Varoš i pored svih teškoća održe na zadovoljavajućem nivou u velikoj mjeri ostvaren.

“Više je razloga da budemo zadovoljni, a mi u lokalnoj samoupravi imamo obavezu više da istrajemo u namjerama da dostignemo postavljene ciljeve i zadatake”, kaže Sakan.

Realizovane planirane investicije

U 2020. godini je nastavljena izgradnja i uljepšavanje grada, podizanja nivoa komunalnih usluga i realizovanje značajnog broja planiranih investicija, a posebno težište svih aktivnosti je stavljeno na obezbjeđivanje novih razvojnih investicija i zapošljavanja.

“Slobodno mogu reći da je Kotor Varoš poželjno mjesto za život i opština kakvu zaslužuju njeni stanovnici”, smatra načelnik Sakan.

Kotor Varoš

Protekla godina je, ističe on, bila opterećna brojnim izazovima, posebno u ekonomskoj sferi zbog pandemije virusa korona.

“Bili smo prinuđeni da samo četiri mjeseca nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu pristupimo njegovom rebalansu. Uradili smo preraspodjelu pojedinih stavki u budžetu, jer su određeni rashodi preusmjereni za finansiranje mjera za borbu protiv virusa korona”, navodi Sakan i dodaje da su ipak uspjeli da realizuju značajne projekte.

Kotor Varoš nosilac BFC sertifikata

Opština Kotor Varoš je uspješno prošla proces sertifikacije za povoljno poslovno okruženje BFC i time postala šesta jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj koja je nosilac ovog važnog i priznatog uvjerenja.

“To je priznanje za kvalitet, ali i obaveza lokalne zajednice u pogledu kvaliteta pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja. Ovaj sertifikat je mnogo doprinio promociji opštine kao povoljne poslovne sredine u širem regionalnom i prekograničnom kontekstu. On predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da određena lokalna samouprava pruža visok nivo usluga kompanijama u sve tri faze značajne za razvoj biznisa: predinvesticiona, investiciona i postinvesticiona”, naglašava Sakan.

S ciljem podizanja kvaliteta života svojih građana opština Kotor Varoš realizuje brojne projekte. U fokusu su mladi, djeca, ali i osobe treće životne dobi.

“Završen je projekat „Izgradnja led rasvjete na pješačkoj stazi uz rijeku Vrbanju“, za čiju namjenu su UNDP i opština Kotor Varoš izdvojili 27.250 KM. Nakon završetka radova na sanaciji i asfaltiranju pješačke staze i izgradnji elektrifikacije naši sugrađani imaju mogućnost da ovu dionicu koriste za šetnju i rekreaciju, čime smo značajno obogatili turističke sadržaje naše opštine”, navodi Sakan.

Gradski trg u Kotor Varošu, na kojem se održava niz manifestacija kompletno je uređen i pokriven brzim internetom.

Kotor Varoš – Trg

“Uređenjem šetališta i trim staza kotorvaroško izletište Rujika polako postaje gradski park. Na šetalištu i stazama su postavljene klupe i stolovi, te nadstrešnice sa stolovima, čime su Kotorvarošani dobili kutak za odmor i rekreaciju”, navodi Sakan.

Od manifestacija koje organizuje opština Kotor Varoš treba izdvojiti čuvenu Kotlićijadu, koja okuplja preko 80 ekipa svake godine, zatim Gastro fest, koji ima za cilj promociju turističkih i gastronomskih potencijala opštine Kotor Varoš.

“Lokalna vlast uspješno je realizovala niz projekata predviđenih planom kapitalnih investicija. U potpunosti smo uredili Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” i kompletan krug te ustanove, izgradili smo novi objekat opštinske uprave, izvršena je modernizacija i sanacija lokalnih puteva u dužini od 23 kilometra, završeni radovi na izgradnji vodovoda prema Zabrđu i kanalizacione mreže na Ripištu”, navodi Sakan.

Zgrada opštine Kotor Varoš

Cilj nastavak stvaranja povoljne poslovne klime

Po riječima Sakana trenutno opštinsko rukovodstvo ima jasnu razvojnu viziju, realno postavljene ostvarive ciljeve i konkretne zadatke, uklapajući se pri tom u budžetske okvire i mogućnosti.

“Imamo jasan program i viziju razvoja. Naš primarni cilj je nastavak stvaranja povoljne poslovne klime, a nove investicije osiguraće nova radna mjesta i omogućiti nam stabilan budžet. Računamo na uspješnu saradnju sa Vladom Srpske, ali i na međunarodne fondove”, kaže Sakan.

(Aldijana Mirković)

Oznake: Zdenko Sakan