Magazin 28.09.2015.

Zdrava ishrana – zdravo i pametno dijete

ČITANJE: 3 minute
beba-hrana
Pravilna ishrana u prvih 1000 dana od začeća od presudnog je značaja za pravilan razvoj djeteta, ističe ističu specijalisti.

Da li će dijete u školi biti odlično ili će se provlačiti sa dovoljnim uspjehom, umnogome zavisi i od načina ishrane u prvih 1.000 dana od trenutka začeća. Izbor namirnica trudnice i djeteta u prve dve godine utiče na njegov kasniji uspjeh u školi, ali i na optimalnu dužinu odnosno težinu za uzrast i optimalne kognitivne funkcije. Ako tokom ovog perioda dijete ima lošu ishranu, zaostajaće u rastu i imaće problem sa kognitivnim funkcijama.

Ishrana majke i djeteta u ovom periodu postala je odrednica kasnijeg razvoja, uspjeha u školi i produktivnosti, istaknuto je na stručnom skupu “Novi izazovi u ishrani prvih 1.000 dana: pogled u budućnost” koji je u Zagrebu okupio više od 300 pedijatara iz regije. Novija istraživanja pokazala su da slaba ishrana tokom trudnoće i ranog djetinjstva izaziva veći rizik od hroničnih nezaraznih bolesti kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti u kasnijem životu. Sasvim je moguće da ove bolesti mogu da se prenesu i dalje na potomstvo.
Pothranjenost ili prekomjerna težina majke može da dovede do male ili prekomjerne tjelesne težine bebe. Zato bi ishrana majki trebalo da bude obogaćena omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, gvožđem, i folnom kiselinom u početku.

“Zdrava ishrana tokom trudnoće je od izuzetne važnosti jer energija i hranljivi sastojci dolaze do fetusa i podržavaju njegov brzi rast i razvoj”, objašnjava primarijus dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar, specijalista ishrane.

“Jedini izvor ishrane za fetus je ono što majka jede i pije. Odgovarajuća ishrana majke usloviće njenu odgovarajuću tjelesnu težinu, što će obezbjediti da se fetus razvija i raste pravilno.

Prevremeno rođeni imaju znatno veće prehrambene potrebe od beba koje su rođene u terminu, pa majčino mlijeko treba obogatiti pojačivačima kojima se postiže optimalan unos proteina, kalcijuma, fosfata i gvožđa, ali i folne kiseline, vitamina A, C i D. Ukoliko majka ne doji bebu, daju se specijalne mliječne formule za prevremeno rođenu djecu specijalno koncipirane za male porođajne težine, a daju se dok beba ne dostigne tjelesnu masu bar do četiri kilograma.

“Djeca male porođajne težine nisu samo prevremeno rođene bebe, već i ona sa intrauterinim zastojem u rastu”, kaže dr Komnenović.

“Ona su osjetljivija na infekcije, a kada odrastu suočavaju se sa većim rizikom od razvoja dijabetesa, hipertenzije i koronarnih bolesti. Velike bebe sa velikom tjelesnom masom na rođenju mogu postati gojazni odrasli sa takođe većim rizikom za razvoj već pomenutih bolesti.”

Vodeći računa o nutritivnim potrebama tokom prvih 1.000 dana, uspostavljaju se zdrave navike za kasniji život, snažniji imuni sistem, a smanjuje se rizik od razvoja gojaznosti i drugih hroničnih nezaraznih bolesti, savjetuju pedijatri.

(YUmama.com)