Vijesti 01.10.2016.

Zdraviji meni u vrtićima u RS: Trpeza bez viršli, pašteta i slatkiša

ČITANJE: 2 minute

Umjesto industrijske paštete u vrtićima u RS uskoro će smjeti da se služe samo zdravi namazi od ribe, piletine ili slanutka.

Ni viršle i slična hrana sa aditivima neće više moći da budu deo jelovnika za djecu, posebno onu uzrasta do tri godine. Iz ishrane će se izbacivati i slatkiši, pa čak i neki sokovi i čajevi, u koristi više obroka od voća.

To će, između ostalog, propisati novi pravilnik o načinu ostvarivanja ishrane, nege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite djece u vrtićima koji će u oktobru objaviti Ministarstvo prosvete. Pomoćnica ministra prosvjete Radmila Kocić-Ćućić ističe da to neće poskupjeti boravak djece u vrtićima, jer su analize pokazale da kvalitetnija ishrana ne znači da je i skuplja, a u nekim slučajevima je i jeftinija. Računa se da će sve te mjere doprinijeti kvalitetnijim uslugama u vrtićima. Nove standarde ishrane za planiranje jelovnika, koji će biti i dio tog pravilnika za rad vrtića, pripremili su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo RS, uz podršku UNICEF-a.

– Analiza jelovnika u devet vrtića sa kojima smo već radili ovaj program, pokazala je da imamo povećan unos određenih masti, a smanjen unos nekih nutritijenata. Sada su te ustanove već uvele zdrave obroke, odnosno zamijenili jednu vrstu hleba drugom i slično. To ne znači da su ustanove imale neki nepravilan pristup, već su koristile pravilnik iz 1994. godine, a od tada su se vrlo bitno promjenile preporuke za pravilnu ishranu djece tokom perioda ranog rasta i razvoja – kaže koordinator aktivnosti za unapređenje ishrane djece u predškolskim ustanovama doktorka Dragana Stojisavljević.

Novi standardi ishrane treba da budu prihvaćeni u svim vrtićima.

– Ponudili smo i sezonske jelovnike, kako bi u vrtićima što lakše bilo pripremiti ishranu, a oni mogu mnogo da pomognu i roditeljima, koji isto treba da znaju da djeci, recimo, ne treba davati hranu punu aditiva, poput lizala i bombona – ističe Stojisavljević.

Pomoćnica ministra zdravlja Amela Lolić podsjeća da od pravilne ishrane u prvim godinama života zavisi i koliko će svako dijete obolijevati kasnije u životu, a loša ishrana je povezana i sa najtežim oboljenjima.

Petina djece preuhranjena

– U RS imamo i problem da nam je oko petina djece uzrasta do pet godina preuhranjena, zbog čega je usvajanje pravilne ishrane, takođe, bitno – ističe doktorka Lolić.

(EuroBlic)