Biznis 13.10.2022.

ZDRAVKOVIĆ: Srpska jedina u jugoistočnoj Evropi ima višak struje, a ne oslanja se na nuklearke

ČITANJE: 3 minute

Srbija je prestala da uvozi struju pre oko dve nedelje, i za to su zaslužni stručnjaci iz norveške kompanije Ristad enerdži. Reč je o vodećoj svetskoj analitičkoj kompaniji za industriju nafte i gasa, koja se odnedavno bavi i tržištom energije iz obnovljivih izvora. Posluju u 30 država, poznati su po dobrim prognozama, kaže Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku.

„Norveška kompanije je priznata svetska vodeća kompanija, svako ko se interesuje za energetiku, može da koristi aplikaciju Ristad enerdži analitiks. Ne znam šta su oni mogli da urade pa da mi već 15 dana ne uvozimo struju – ako je predsednik to rekao da umiri građane – jer ljudi na internetu mogu da vide kakva je situacija. Nasleđe Grčića u EPS-u je takvo da se teško može ispraviti u dogledno vreme“, kaže Zdravković i navodi primer Republike Srpske koja je, kaže – „radila sve suprotno od Grčića i sada ne mora da uvozi struju“.

Kada pominjemo domaću pamet, i da li je imamo, Zdravković navodi primer Elektroprivrede Republike Srpske.

„Na čelu Elektroprivrede Republike Srpske je đak poznatog profesora Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta, koji je radio sve suprotno od Grčića (ja ne znam čiji je on bio student). U Republici Srpskoj su zanavljali svoj termokapacitet i ulagali u to, planski vršili eksproprijaciju i kopali ugalj, i oni sada jedini u jugoistočnoj Evropi imaju višak električne energije, a ne oslanjaju se na nuklearnu energiju“, kaže Zdravković, prenosi N1.

Novi menadžment EPS-a je, navodi – dobar.

„Ali, ja kao inženjer nemam sliku stanja u budžetu. Ono što može odmah da se uradi, to je da mi ne smemo sada da kažemo da ne uvozimo struju. Iako to zvuči kao jeres zbog cene, bolje da je sada uvozimo, jer će na zimu cena biti veća“, navodi sagovornik Infobiza.

Možemo, dodaje, da skladištimo ugalj, da ponumo akumulacije.

Komentarišući u koji bi segment poslovanja elektroprivrede mogao da uđe strani kapital, on kaže da ne misli da je to elektromreža i podseća da je deo cene struje koju čini njen prenos , veći od dela koji ide na proizvodnju energije.

Tako bi se, kaže, desilo da u slučaju da se privatizuje distribucija, da građani u manje razvijenim delovima zemlje dobiju veće račune za struju od Beograda ili Novog Sada koji su najrazvijeniji. Prema njegovim rečima – nijedna država nije prodala elektromrežu, u većini evropskih zemalja država upravlja distribucijom električne energije.

„Da se ogradim – ja sam za to da ne smemo da prodamo ono što nam je ostavljeno iz prošlih vremena, ali tu ponovo dolazimo na štetu koja je pričinjena EPS-u, naša elektroprivreda je u jadnom stanju i najveće negativno nasleđe gospodina Grčića kako su se eksploatisali kopovi. Mi sada moramo da skinemo 125 miliona tona jalovine da bismo došli do potrebnog uglja. To zahteva posebnu finansijsku injekciju, traženje partnera, neki joint venture za nove kopove i novu elektranu po najvišim ekološkim standardima. Bilo je takvih ponuda, možda je i to deo ugovora sa Norvežanima o kojem se za sada samo spekuliše“, zaključuje Zdravković.

(SB)