Vijesti 28.03.2017.

Zdravo voće i povrće na Tržnici

ČITANJE: 1 minuta

Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka svježeg voća i povrća sa Gradske tržnice, koja je urađena po nalogu Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave, pokazuju da je ono bezbjedno za ljudsku ishranu.

Naime, inspektori za hranu, pored svakodnevne kontrole ispravnosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda, kako u proizvodnji, tako i u prometu, vrše posebnu kontrolu kvaliteta sezonskih prehrambenih proizvoda.

– Inspektori za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove proteklih dana vršili su kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na Gradskoj tržnici, a poseban akcenat stavljen je na kontrolu kvaliteta svježeg voća i povrća, naglasio je v.d. načelnika Odjeljenja Janko Kecman.

Tako je pored inspekcijske kontrole uslova prometa navedenih prehrambenih proizvoda, zajedno sa predstavnicima JZU Instituta za javno zdravstvo iz Banja Luke, izvršeno uzorkovanje mladog luka, špinata, paradajza, svježeg kupusa, jabuka i krušaka.Uzorci hrane su dostavljeni na analizu u navedeni Institut.

Zahtjev inspektora prvenstveno je bio da se prilikom analize navedenih uzoraka prehrambenih proizvoda utvrdi nivo ostataka pesticida u istima.

-Prema dobijenim rezultatima laboratorijskih analiza dostavljenih uzoraka prehrambenih proizvoda, odnosno uzoraka svežeg voća i povrća, može se zaključiti da je ispitivano voće i povrće bezbjedno za ljudsku ishranu, obzirom da su utvrđene vrijednosti nivoa ostataka pesticida u istima niže od propisanih, zaključio je on.