Vijesti 19.05.2016.

“Zdravosfera” 21. maja na Trgu Krajine

ČITANJE: 1 minuta

Projekat se održava pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!”, a trajaće u periodu od 12 do 16 časova.

“Zdravosfera” se sastoji iz četiri kućice, a građanima će ponuditi besplatno mjerenje glukoze, savjetovanje o značaju fizičke aktivnosti, važnost pravilne ishrane.

Kućica ”Bolje spriječiti nego liječiti!” će pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, zatim o samo pregledu dojke i mamografiji, prevenciji karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti.

Kućica ”Život je pokret, pokret je život!” će imati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica ”Zdravlje ulazi na usta!” predstaviće važnost pravilne ishrane i u sklopu koje će građani dobiti savjete o pripremi zdrave hrane, ali I mogućnost degustacije proizvoda.

Kućica “Smijeh je lijek!” će predstaviti važnost dobrog raspoloženja i pozitivnog razmišljanja u životu, odnosno veliki značaj mentalne higijene.

Građanima će se predstaviti studenati Akademije umjetnosti, mnogobrojna udruženja, među kojima i ona koja nude psihološka savjetovanja, a tu je naravno i besplatan zagrljaj!

SaMSIC je osnovan u februaru 1998. godine i od tada je član Internacionalne federacije studenata medicine (IFMSA).

IFMSA je osnovana 1951. godine u Londonu i jedna je od najvećih i najstarijih organizacija koju vode studenti pod pokroviteljstvom Ujedninjenih Nacija i sa podrškom Svjetske zdravstvene organizacije.

Trenutno je čine 119 zemalja članica sa svojih 127 nacionalnih komiteta. Sav rad SaMSIC-a je u putpunosti podržan odstrane IFMSA kao i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci. SaMSIC je volonterska, neprofitabilna i nepolitička organizacija koju čine studenti medicinskog fakulteta.

 

(Agencije)