Vijesti 21.04.2021.

Zdravstvene ustanove snabdjevene zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima

ČITANJE: 2 minute

Zdravstvene ustanove Republike Srpske su od početka pandemije u potpunosti snabdjevene dovoljnim količinama potrebne zaštitne opreme i medicinskim sredstvima, troškovi nabavki do kraja marta iznose 46 miliona KM, a sredstva obezbjeđuje Vlada Srpske, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Od početka pandemije do kraja marta ove godine FZO je, između ostalog, nabavio 56.000 pi-si-ar testova/komplet čija je vrijednost 1,52 miliona KM, nabavljeno je i 235.000 zaštitnih odjela vrijednih 7,37 miliona KM, 19,3 miliona rukavica vrijednosti 3,33 miliona KM, kao i 20,8 troslojnih maski vrijednosti 12,1 miliona KM.

FZO je nabavio i 165 respiratora i aparata vrijednosti 14,9 miliona KM, 600.000 maski FFR2 vrijednosi 1,64 miliona KM, te 400.000 maski FFR3 vrijednosti 2,81 milon KM, kao i 360.000 zaštitnih ogratača vrijednosti 1,68 milina KM.

“Ukupna vrijednost robe koju je do kraja marta nabavio Fond iznosi oko 46 miliona KM, a trenutno je u toku procedura nabavke opreme vrijednosti oko 10 miliona KM”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su naveli da zaštitnu opremu, medicinska sredstava i sredstava za održavanje higijene za zdravstvene ustanove u borbi protiv korona virusa nabavljaju prema ovlašćenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju je napomenuto da je nabavka opreme još početkom pandemije povjerena Fondu zbog hitnosti i procjene da će zbog iskustva sa centralizovanim nabavkama najbolje odgovoriti ovom zadatku, što je u praksi i potvrđeno.

FZO je u najkraćem roku, i to u periodu kada je cijeli svijet tražio istu robu, sproveo nabavke, uz podršku drugih institucija Republike Srpske, pa je zdravstveni sistem Srpske imao svu neophodnu opremu pravovremeno i prije nekih daleko razvijenijih zemalja.

Zahvaljujući tome, kako se navodi u saopštenju, u prvom talasu pandemije spriječeni su scenariji i posljedice virusa korona kakve su imale pojedine zemlje u Evropi i svijetu.

“Treba imati u vidu i da pojedine druge institucije, poput Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nabavljaju određenu opremu za borbu protiv korona virusa, a u više navrata je Republici Srpskoj i donirana oprema, te je ukupna vrijednost zaštitne opreme i medicinskih sredstava znatno veća”, zaključuje se u saopštenju.

(Srna, E.M)