Vijesti 09.09.2016.

„Zekstra“ odbija vratiti Vladi RS pola miliona KM za RK „Boska“

ČITANJE: 2 minute

„Zekstra grupa“ danas je na sudskom ročištu odbila vratiti 495.000 KM koliko je ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske uplatilo sindikalnoj organizaciji RK „Boska“ 2009. godine prije njene prodaje Draganu Đuriću i Miroslavu Miškoviću.

Ministarstvo trgovine i turizma RS podnijelo je tužbu protiv Konzorcijuma “Zekstra grupe” i “Delta Real Estate” tražeći povrat 495.000 KM, plus zatezne kamate, koje uplaćene na žiro račun sindikalne organizacije, jer je tada račun RK Boska bio u blokadi, a radnici su se protivili prodaji izmirenja obaveza prema njima.

Na današnjem pripremnom ročištu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci advokat “Zekstra grupe” Predrag Baroš rekao je da je zahtjev u cjelosti neosnovan i da tužena strana traži da se on odbije.

– Uplata nije izvršena na ime i na račun tuženih strana – rekao je Baroš dodajući da ovde nije sporno koliko i kome je novca uplaćeno, već ko treba vratiti taj novac, a tužena strana smatra da nema osnova da se isplata od nje zahtijeva.

Pomoćnica u Pravobranilaštvu RS Sonja Domazet Komlenić, koja zastupa Ministarstvo trgovine i turizma, kazala je da tužilac u cjelosti ostaje pri svojim zahtjevima. Predložila je da se za svjedoka, između ostalih, pozove i vlasnik „Zekstre“ Dragan Đurić da odgovori na pitanja u vezi okolnosti pod kojima su vođeni pregovori oko isplate dugovanog iznosa, zaključenja i potpisivanja ugovora o pozajmici.

Privatizaciju RK Boska od početka prate brojni skandali, kao što je nestanak ugovora i bankarskih mjenica vrijednih 300.000 evra, kojima je garantovano da će kupac izmiriti svoje obaveze. Nestanak ugovora nije toliki problem, jer postoje ovjerene kopije, ali ukoliko mjenice ne budu pronađene neće se moći izvršiti nijedna sankcija koju ugovor predviđa. Drugim riječima, kupac će moći da izbjegava svoje obaveze, a da ne bude kažnjen zbog toga.

Ispred konzorcijuma „Zekstra“ i „Delta Real Estate“ mjenice je predao Dragan Đurić prilikom potpisivanja ugovora o privatizaciji RK Boska.

(capital.ba)