Vijesti 07.12.2020.

ŽELE PREKO SAVE: Policija u Međeđi kod Dubice otkrila 45 migranata, stigli autobusom iz Sarajeva

ČITANJE: 1 minuta

Policija Republike Srpske otkrila je grupu od 45 migranata u selu Međeđa, kod Kozarske Dubice. Migranti su u Međeđu došli organizovano, autobusom iz Sarajeva. Mještani kažu da ovo nije prvi put da migranti dolaze u ovo selo, u pokušaju da se, prelaskom rijeke Save, domognu Evropske unije.

Migranti kažu da su platili po 100 maraka kako bi autobusom došli iz prihvatnog centra Blažuj, kod Sarajeva, do Međeđe. Odbili su da otkriju kome su platili prevoz. Sa sobom su imali i čamce na duvanje.

– Pokušavamo da dođemo do Evrope, do neke zemlje, ali veoma je teško preći granicu – kaže Vostan iz Afganistana.

Autobus sa migrantima došao je u Međeđu tokom noći, a oni su se iskrcali ispred kuće porodice Šuvak. Odmah su se uputili prema Savi.

– Kad ih je autobus dovezao, ja nisam tad, trenutno, bio kod kuće. Međutim, kad sam ušao u kuću, moji ukućani, oni meni kažu da je došao autbous sa oko 50, 60 migranata i da su oni istovareni i tom momentu su otišli. Onda je majka prijavila policiji – priča Milan Šuvak.

U policiji ističu da su, zbog migranata, povećali prisustvo policijskih službenika na području uz rijeku Savu.

– Vezano za navedeni događaj, policijski službenici su informisali i nadležno Tužilaštvo BiH, terenski centar za strance, kao i nadlležnu jedinicu Granične poolicije BiH, koja očekujemo da i oni preduzmu mjere iz svoje nadležnosti – naglašava Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

(RTRS)