“ZELENA OAZA” Na krovu atomskog skloništa niče park

Najveći zeleni krov u BiH trebalo bi da “nikne” u najužem centru grada, i to na nekadašnjem atomskom skloništu u ulici Sime Šolaje.

Riječ je o projektu pod nazivom Rejonski park “Zelena oaza”, koji bi trebalo da obogati sadržaje na površini od oko 1.300 kvadrata, koja trenutno služi kao improvizovano igralište za djecu. Realizacija projekta je uvršćena u Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020. godine, koji će razmatrati odbornici na zasjedanju 30. maja. Prema tom dokumentu, njegova realizacija je planirana dogodine, a gradske vlasti pregovaraju sa potencijalnim donatorima. Umjesto betona koji je okružen zgradama ovu lokaciju bi trebalo da krase stabla, travnate površine, klupe, rasvjeta, fontana i uređeno igralište.

Šef kabineta gradonačelnika Milan Grubor rekao je da bi gradnjom ovog parka Banjaluka postala grad sa najvećim zelenim krovom u BiH.

– Gradonačelnik Igor Radojičić, kao inicijator projekta, odlučio se na ovaj korak kako bi grad podigao prvi, novi park poslije nekoliko decenija – naveo je Grubor.

Precizirao je da bi izgradnjom ovog parka, između ostalog, bilo riješeno i prokišnjavanje krova atomskog skloništa.

– Uporedo sa gradnjom zelenog krova predviđena je i njegova rekonstrukcija. Ipak, najvažnije je što bismo u centru grada dobili novu, zelenu površinu te prostor za odmor i rekreaciju na lokaciji koja je sada veoma zapuštena – kazao je Grubor.

Objasnio je da grad, s obzirom na druge prioritete, trenutno nema predviđena sredstva za realizaciju ovog projekta.

– Pokušavamo da dogovorimo da ovaj park bude izgrađen u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama, po istom principu kao što su građena igrališta. Intenzivno pregovaramo sa kompanijama koje bi gradu poklonile ovaj park – kazao je Grubor i pozvao sve zainteresovane da se uključe u ovaj projekat.

Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se stane u kraj betonu u centru grada.

– Važno je da imamo mjesto koje je blizu centra, do kojeg se može prošetati i gdje ćemo moći uživati u miru i zelenilu, a da se ne moramo voziti nekoliko kilometara – rekao je Rajko Kovjenić.

Idejno rješenje

Milan Grubor je napomenuo da je do sada grad uradio idejno rješenje izgleda budućeg parka.

– Glavni projekat izradiće “ACS studio”, koji je odlučio da to uradi bez naknade u želji da na taj način doprinese realizaciji ovog projekta – rekao je Grubor.

(Glas Srpske)

 

Gorivo jeftinije do sedam feninga

I do sedam feninga pojeftinilo je gorivo na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci, čime je krak talasa rezanja cijena benzina i dizela, nakon Semberije, zahvatio i najveći grad Republike Srpske. Da će doći do ovog trenda, “Nezavisne” su objavile prije nekoliko dana, pozivajući se na informacije iz resornog ministarstva, ali i na stav prometnika naftnih

“PLES JE ŽIVOT” Revija mladih plesača u Domu omladine

“Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, i ove godine organizuje plesni događaj – Revija plesača. Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute. – Manifestacija

TANJA STUPAR-TRIFUNOVIĆ: Poezija traži da osvijetli zatamnjenja

Poezija uvijek ima te svoje univerzalne teme, kojih se ja ne odričem i vrlo su mi drage, a negdje su novi načini ili pokušaji da se da i lični pečat vremena pošto nas ono obilježi svakako i ja ne bježim od toga da pristupim na savremen način, odnosno iz savremene perspektive zato što me i

VOZAČI OPREZ Magla i odroni na pojedinim dionicama

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija bez većih zastoja i posebnih ograničenja, ali se vozačima preporučuje oprez zbog odrona i jutarnje magle na pojedinim dionicama, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Sva mjesta na kojima se izvode radovi propisno su obilježena, a vozačima se savjetuje da poštuju privremeno postavljenu

“ELEKTROKRAJINA” U nedjelju bez struje 14 banjalučkih ulica

Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će u subotu od osam do 13 časova biti dio naselja Saračica. U nedjelju struju od osam do 10.30 neće imati dijelovi ulica Sime Matavulja i Zdrave Korde. Istog dana od osam do 17 časova bez struje će biti dijelovi ulica Branislava Nušića, Jovice Savinovića, Ljubice Mrkonjić, Kralja