“ZELENA OAZA” Na krovu atomskog skloništa niče park

Najveći zeleni krov u BiH trebalo bi da “nikne” u najužem centru grada, i to na nekadašnjem atomskom skloništu u ulici Sime Šolaje.

Riječ je o projektu pod nazivom Rejonski park “Zelena oaza”, koji bi trebalo da obogati sadržaje na površini od oko 1.300 kvadrata, koja trenutno služi kao improvizovano igralište za djecu. Realizacija projekta je uvršćena u Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020. godine, koji će razmatrati odbornici na zasjedanju 30. maja. Prema tom dokumentu, njegova realizacija je planirana dogodine, a gradske vlasti pregovaraju sa potencijalnim donatorima. Umjesto betona koji je okružen zgradama ovu lokaciju bi trebalo da krase stabla, travnate površine, klupe, rasvjeta, fontana i uređeno igralište.

Šef kabineta gradonačelnika Milan Grubor rekao je da bi gradnjom ovog parka Banjaluka postala grad sa najvećim zelenim krovom u BiH.

– Gradonačelnik Igor Radojičić, kao inicijator projekta, odlučio se na ovaj korak kako bi grad podigao prvi, novi park poslije nekoliko decenija – naveo je Grubor.

Precizirao je da bi izgradnjom ovog parka, između ostalog, bilo riješeno i prokišnjavanje krova atomskog skloništa.

– Uporedo sa gradnjom zelenog krova predviđena je i njegova rekonstrukcija. Ipak, najvažnije je što bismo u centru grada dobili novu, zelenu površinu te prostor za odmor i rekreaciju na lokaciji koja je sada veoma zapuštena – kazao je Grubor.

Objasnio je da grad, s obzirom na druge prioritete, trenutno nema predviđena sredstva za realizaciju ovog projekta.

– Pokušavamo da dogovorimo da ovaj park bude izgrađen u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama, po istom principu kao što su građena igrališta. Intenzivno pregovaramo sa kompanijama koje bi gradu poklonile ovaj park – kazao je Grubor i pozvao sve zainteresovane da se uključe u ovaj projekat.

Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se stane u kraj betonu u centru grada.

– Važno je da imamo mjesto koje je blizu centra, do kojeg se može prošetati i gdje ćemo moći uživati u miru i zelenilu, a da se ne moramo voziti nekoliko kilometara – rekao je Rajko Kovjenić.

Idejno rješenje

Milan Grubor je napomenuo da je do sada grad uradio idejno rješenje izgleda budućeg parka.

– Glavni projekat izradiće “ACS studio”, koji je odlučio da to uradi bez naknade u želji da na taj način doprinese realizaciji ovog projekta – rekao je Grubor.

(Glas Srpske)

 

PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA Šta se krije iza najavljenog formiranja foruma za bezbjednost

Nakon stradanja Davida Dragičevića, bombe ispoda automobila profesora i ispaljivanja zolje na zgradu, gradonačelnik Igor Radojičić odlučio je da formira novo tijelo i podigne nivo bezbjednosti u gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić, predložio je da se formira forum za bezbjednost građana s ciljem da se i oni uključe i predlože mjere za podizanje stepena bezbjednosti u

TRUSNO PODRUČJE Zemljotresi ne bi trebalo da nas iznenađuju

Jača podrhtavanja tla na području Banjaluke, kao i južne Hercegovine i centralne BiH, mogu se očekivati u budućnosti, ali to ne bi trebalo da iznenađuje stanovnike, jer se nalazimo na veoma trusnom području. Istakla je ovo načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić-Amulić, navodeći da, iako ne možemo predvidjeti tačno vrijeme

“KULTURA U PROLAZU” Izložbe i koncerti bliže građanima

Izložbama, koncertima i drugim aktivnostima građanima će svakog četvrtka biti približeni kulturni sadržaji u okviru projekta “Kultura u prolazu”, koji će biti održani u prostoru atrijuma Gradske uprave te na drugim lokacijama. Na Svjetski dan muzike, 21. juna, sutra će u ovom prostoru Gradske uprave, od 11 do 13 časova, biti održan i prvi koncert

FK BORAC Pripreme čekaju UEFA, igrači odlaze

Banjalučani u nezahvalnoj situaciji jer moraju da selektiraju ekipu za novu sezonu, a ne znaju da li će igrati u PLBIH ili Prvoj ligi RS. Na Gradskom stadionu u Banjaluci u srijedu je održana prozivka igrača, odnosno sastanak, jer će prave pripreme početi nakon donošenja odluke UEFA o statusu Borca. Borac je u nezavidnom položaju

SVJETSKI DAN MUZIKE Koncert hora “Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

Ženski kamerni hor “Banjalačanke” će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, održati jednočasovni koncert u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” s početkom od 21 čas.