“ZELENA OAZA” Na krovu atomskog skloništa niče park

Najveći zeleni krov u BiH trebalo bi da “nikne” u najužem centru grada, i to na nekadašnjem atomskom skloništu u ulici Sime Šolaje.

Riječ je o projektu pod nazivom Rejonski park “Zelena oaza”, koji bi trebalo da obogati sadržaje na površini od oko 1.300 kvadrata, koja trenutno služi kao improvizovano igralište za djecu. Realizacija projekta je uvršćena u Plan kapitalnih investicija za period od 2018. do 2020. godine, koji će razmatrati odbornici na zasjedanju 30. maja. Prema tom dokumentu, njegova realizacija je planirana dogodine, a gradske vlasti pregovaraju sa potencijalnim donatorima. Umjesto betona koji je okružen zgradama ovu lokaciju bi trebalo da krase stabla, travnate površine, klupe, rasvjeta, fontana i uređeno igralište.

Šef kabineta gradonačelnika Milan Grubor rekao je da bi gradnjom ovog parka Banjaluka postala grad sa najvećim zelenim krovom u BiH.

– Gradonačelnik Igor Radojičić, kao inicijator projekta, odlučio se na ovaj korak kako bi grad podigao prvi, novi park poslije nekoliko decenija – naveo je Grubor.

Precizirao je da bi izgradnjom ovog parka, između ostalog, bilo riješeno i prokišnjavanje krova atomskog skloništa.

– Uporedo sa gradnjom zelenog krova predviđena je i njegova rekonstrukcija. Ipak, najvažnije je što bismo u centru grada dobili novu, zelenu površinu te prostor za odmor i rekreaciju na lokaciji koja je sada veoma zapuštena – kazao je Grubor.

Objasnio je da grad, s obzirom na druge prioritete, trenutno nema predviđena sredstva za realizaciju ovog projekta.

– Pokušavamo da dogovorimo da ovaj park bude izgrađen u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama, po istom principu kao što su građena igrališta. Intenzivno pregovaramo sa kompanijama koje bi gradu poklonile ovaj park – kazao je Grubor i pozvao sve zainteresovane da se uključe u ovaj projekat.

Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se stane u kraj betonu u centru grada.

– Važno je da imamo mjesto koje je blizu centra, do kojeg se može prošetati i gdje ćemo moći uživati u miru i zelenilu, a da se ne moramo voziti nekoliko kilometara – rekao je Rajko Kovjenić.

Idejno rješenje

Milan Grubor je napomenuo da je do sada grad uradio idejno rješenje izgleda budućeg parka.

– Glavni projekat izradiće “ACS studio”, koji je odlučio da to uradi bez naknade u želji da na taj način doprinese realizaciji ovog projekta – rekao je Grubor.

(Glas Srpske)

 

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.