Vijesti 30.03.2019.

ZELENI MOST POCRVENIO Penali za probijanje roka ili gradnja ulazi u još jedan produžetak

ČITANJE: 3 minute

Gradnja novog Zelenog mosta neće biti završena 15. aprila, zbog čega Grad Banjaluka želi da od izvođača radova naplati penale.

Prvobitno je gradnja ovog mosta trebala biti okončana krajem 2018, ali ga izvođač radova, “Prijedorputevi”, nije ispoštovao. Postavljen je novi, sredina aprila, koji ni ovaj put neće biti ispunjen. Ako se uzme u obzir prvi rok, okončanje ovog projekta će kasniti više od četiri mjeseca.

U Gradskoj upravi su potvrdili da je izvođač radova dostavio zahtjev za produženje roka za izgradnju mosta.

– Stav Odjeljenja za saobraćaj i puteve je da se ne odobri produženje, a u slučaju kašnjenja da se naplate “penali” zbog probijanja roka – rekli su u Gradskoj upravi.

Bez obzira što je stav odjeljenja je da se ne odobri produženje roka, to ipak može da se desi.

– Kakva će odluka biti donesena zavisi od nadzornih organa, koji trebaju da kažu da li je zahtjev opravdan ili ne – rekli su u Gradskoj upravi.

Od direktora preduzeća “Prijedorputevi” Radenka Crnogorca nismo uspjeli saznati razloge zbog kojih je ovo preduzeće tražilo produženje roka za završetak radova, jer nije odgovarao na telefonske pozive. Isto tako smo ostali uskraćeni za informaciju koliko su tražili prolongiranje završetka radova.

U izjavi koju je dao za Srpskainfo početkom ovog mjeseca Crnogorac je nagovijestio mogućnost probijanja roka. Tom prilikom je rekao da različiti faktori utiču na izvođenje radova.

– Nije u pitanju vodostaj rijeke Vrbas ili da je nešto promašeno, već se radi o usklađivanju projektnog riješenja sa onim što je moguće izvesti na terenu. Veliki uticaj ima tehnologija izrade pojedinih dijelova, pa su tu zahtjevi projekta, pa projektanta, koje mi pokušavamo da prevaziđemo kako bi ubrzali radove – rekao je ranije Crnogorac.

Prilikom potpisivanja ugovora s Gradom vrijednost posla je iznosila 2,2 miliona KM, ali i tu se mogu očekivati promjene, jer je on nagovestio da će biti pregovora oko korekcije predviđenih sredstava.

Mještani Obilićeva već neko vrijeme posmatraju tok radova i pitaju se da kada će dobiti novi most.

– Frustriran sam pomjeranjem rokova bez ikakvih penala. Ljudi čak dobijaju dodatna sredstva uz nove rokove, a od mosta ništa. Svaki dan gubim oko 30 minuta u saobraćaju zbog tog mosta – rekao je jedan mještanin tog naselja.

Od juna 2017. zabranjen je saobraćaj za vozila na starom Zelenom mostu, jer je ustanovljeno da je njegova konstrukcija trula. Od tada su i počele pripreme za gradnju novog.

Ugovor za novi most je potpisan sredinom juna prošle godine, nakon čega je usljedilo uklanjanje starog i gradnja novog.

Inače, novi most treba biti dugačak 80 metara i širok 14 metara. Prema projektu, imaće dvije saobraćajne trake, a predviđene su obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta.

Uz novi most, preko rijeke Vrbas trebaju biti izgrađene i pristupne saobraćajnice u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom. Pored toga, centralni riječni stub je izveden u obliku latiničnog slova Z, simbolizujući uvriježeni naziv starog mosta.

Poveznica Obilićeva i Kočićevog vijenca

Gradnja novog Zelenog mosta je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuje u Banjaluci.

On predstavlja vitalnu vezu između naselja Obilićevo i Kočićevog vijenca, koja bi trebala omogućiti bolji protok saobraćaja u tom dijelu grada.

(Srpskainfo)