Zelenim barijerama protiv izduvnih gasova automobila

Buka automobila i udisanje vazduha pomiješanog sa izduvnim gasovima automobila je svakodnevica Banjalučana, koja bi prema najavama nadležnih trebala biti umanjena postavljanjem novih zelenih barijera.

U pitanju je boljka koja pogađa sve urbane gradove, a najviše utiče na kvalitet života onih čiji se domovi nalaze pored prometnih saobraćajnica ili u takozvanim blokovskim naseljima koja su posljednjih godina nikla u brojnim dijelovima grada. U njima je uglavnom na malom prostoru grupisan velik broj zgrada sa veoma malo ili nimalo zelenila.

Jedan od takvih primjera je i naselje Lazarevo. Mještani poručuju da se često guše u smradu zbog čega ne mogu da otvore prozore u svojim domovima.

– Nema zelenih površina, igrališta, ni drveća u blizini zgrada. Ako hoćemo da vidimo zelenilo, moramo hodati nekoliko kilometara do Trapista –  kazala je stanarka koja živi u jednoj od stambenih zgrada u ovom naselju.

Višegodišnji plana Grada za poboljšanje kvaliteta vazduha predviđa da do kraja 2022. budu postavljene nove zelene barijere u urbanoj zoni Banjaluke sa oko 1.000 sadnica godišnje u dužini od oko 5 kilometara. Isto tako, u tom period je planirana kontinuirana obnova blokovskog zelenila.

Cilj je da se do kraja 2022. dužina zelenih barijera na području grada postavljenih radi poboljšanja kvaliteta vazduha uveća za 10 odsto u odnosu na 2017, a da se parametri kvaliteta vazduha – prašina, SO2, NO2 i CO, smanje za 5 odsto.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da će kroz te mjere dugoročno biti bolji kvalitet vazduha odnosno smanjeno zagađenje, ali i buka koja dolazi od vozila koja prolaze.

– Mjerenja aerozagađenja su pokazala da većina zagađenja u Banjaluci dolazi od izduvnih gasova automobila, kada se parametri uporede s prethodnim godinama i kada se isključi gradska Toplana – naveo je Bilčar.

Dodao je da je Lazarevo jedno od naselja koje bi uskoro trebalo dobiti drvored, koji bi trebao služiti toj svrsi.

– U pitanju je Aleja maturanata, drvored koji će biti u ulicama Branka Popovića i Knjaza Miloša, i to baš na mjestu gdje nema stabala. Ona će  napraviti barijeru od dosta prometne saobraćajnice prema stambenim zgradama u jednom blokovskom naselju u Lazarevu – naveo je Bilčar.

Smanjiti broj automobila u centru

Jedna od mjera koja bi trebala smanjiti zagađenje vazduha u urbanom dijelu Banjaluke je da se do 2022. smanji broj automobila u užoj urbanoj zoni za 10 odsto.

To bi trebalo da umanji izmjerene vrijednosti  prašine, SO2, NO2 i CO za 5 odsto u odnosu na 2017.

(Srpskainfo)

“PAMETNA STAJALIŠTA” Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije. Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske

SLUČAJ “SPECIJALCI” Banka ne traži odštetu za ukradeni novac na autoputu

Unikredit banka, čiji su novac prema optužnici opljačkali pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihov saradnik, ne potražuje odštetu jer je sve nadoknadilo osiguravajuće društvo, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Živana Bajić. U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.