Vijesti 19.03.2016.

Zeleno svjetlo vlastima da uvedu novi namet

ČITANJE: 2 minute
vode srpske
U “Vodama Srpske” daju zeleno svjetlo vlastima da uvedu novi namet. Opšta vodna naknada, kažu, uvedena je u regionu pa bi logično bilo da i na osnovu ove stavke ubiraju prihode. Direktor javne ustanove ne predlaže iznos novog nameta ali zna gdje će, ukoliko prođe inicijativa, uložiti novac.

-Za izgradnju i održavanje vodoprivrednih i hidrotehničkih objekata ali naravno to je na Vladi i na Narodnoj skupštini da o tome razmišlja- kazao je Milan Kikić, direktor javne ustanove “Vode Srpske”.

Novi namet za građane predložen je u izvještaju skupštinskog anketnog odbora za poplave – a  poslanici će o prijedlogu raspravljati već na narednom zasjedanju. Opozicija je rekla da neće podržati inicijativu. U Vladi danas bez izjašnjena.

U slučaju da se usvoji, ovo ne bi bila jedina naknada za vodoprivredu od koje javna ustanova ubira procenat. Država je prošle godine, samo od vodnih naknada, od građana prikupila oko 20 miliona maraka – što je, hvale se u “Vodama Srpske”, najbolji rezultat u posljednjih 20 godina. Nikola Rakulj iz Banjaluke ne podržava namet. Priča da je imanje rođaka iz Modriče prije dvije godine završilo pod vodom – ali da to nije razlog da poplavljeni zbog zaštite od poplava plaćaju još jedan namet.

-Oni to nazovu naknada. Važno je da pare dođu u budžet a kako će ih oni rasporediti to je nešto sasvim drugo- rekao je Nikola Rakulj iz Banjaluke.

Dok čekaju rasplet u Narodnoj skupštini, u “Vodama Srpske” sabiraju rezultate. Hvale Fond solidarnosti ali i projekat hitne odbrane od poplave koje finanasira Evropska investiciona banka. Organizovaće, kažu, centralnu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana voda – a promovisaće se značaj voda i ideja o otvaranju novih radnih mjesta u ovom sektoru.

(ATV)