Svijet 08.02.2023.

Zelenski donio kacigu pilota u britanski parlament: “Dajte nam krila da zaštitimo slobodu”

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je u britanskom parlamentu govor koji su poslanici pozdravili gromoglasnim aplauzom. Govorio je na engleskom i poručio kako “ovdje predstavlja ukrajinske ratnike”.

“Ovdje predstavljam ratne heroje koji u rovovima štite Ukrajinu od neprijateljskih projektila”, rekao je te zahvalio Velikoj Britaniji na slanju oružja i druge vojne opreme, ali i obuci ukrajinskih vojnika prije slanja na ratište.

Podsjetio se svoje zadnje posjete Londonu, prilikom koje su mu pokazali i tzv. ratnu sobu britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila.

“Tada sam osjetio nešto značajno što tek sad shvatam – kako vas hrabrost vodi kroz nezamislive teškoće i na kraju nagrađuje pobjedom”, rekao je Zelenski, prenosi Index.

“Britanija je stajala uz Ukrajinu od prvog dana”, rekao je pa se posebno obratio bivšem britanskom premijeru Borisu DŽonsonu: “Borise, uspio si ujediniti ostale kad se to činilo apsolutno, apsolutno nemoguće. Hvala ti”, rekao je, dodavši kako Džonson ima “snažan karakter” te “nikad nije bio spreman na trule kompromise oko Ukrajine”.

“Sloboda će pobijediti, a Rusija će izgubiti”

Rekao je da su Ukrajinci i Britanci “branili slobodu tokom Drugog svjetskog rata” pa dodao: “Sloboda će pobijediti. A Rusija će izgubiti.”

Ustvrdio je kako će za njega najavljeni susret s kraljem Čarlsom biti “vrlo poseban trenutak”.

“U Britaniji kralj je pilot ratnog vazduhoplovstva. U Ukrajini je danas svaki pilot ratnog vazduhoplovstva kralj”, dodao je Zelenski.

Nakon toga je predsjedniku britanskog parlamenta predao kacigu ukrajinskog vojnog pilota kojeg je Zelenski opisao kao “jednog od naših najuspješnijih asova” i “jednog od naših kraljeva”. Na kacigi su na engleskom jeziku ispisane riječi: “Imamo slobodu. Dajte nam krila da je zaštitimo.”