Svijet 24.01.2022.

ZELENSKI: Nema razloga za paniku, situacija na istoku Ukrajine pod kontrolom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je situacija na istoku zemlje pod kontrolom, te kako nema potrebe za panikom, javlja Anadolu Agency (AA).

Zelenski je prisustvovao sjednici Sigurnosnog vijeća na kojoj se raspravljalo o napetosti s Rusijom. U video poruci objavljenoj na društvenim mrežama nakon sastanka, Zelenski je rekao da su “spremni na sve”.

– Vlasti rade na potpunom smanjenju napetosti. Stojimo uz naše partnere, diplomate, i što je najvažnije, našu vojsku. Oni su najbolji od nas, oni nas štite, a mi njih trebamo zaštititi, ostati mirni i ne vikati “sve je nestalo”. Situacija na istoku Ukrajine je pod kontrolom, nema potrebe za panikom – poručio je.

Oleskij Danilov, predsjednik Vijeća za nacionalnu odbranu i sigurnost, nakon sjednice je ponovio da je situacija na istoku Ukrajine pod kontrolom.

Pozivajući javnost i novinare da ostanu mirni, Danilov je rekao da je “trenutno stanje jasno, nema razloga za paniku. Molim sve da ostanu mirni. Situacija je apsolutno pod kontrolom.”

Podsjetivši da ruska prijetnja invazijom na Ukrajinu postoji od 2008., Danliov je rekao i da “situacija nije drugačija od prošle godine. Danas imamo novu generaciju građana koji ne znaju što je Sovjetski Savez i ko je Lenjin. Živimo u drugačijem svijetu i to jako brine Rusiju. Ostalo im je vrlo malo vremena da riješe ovaj problem. Također smo svjesni da Putinov i biološki sat Ruske Federacije otkucava.”

(SB)