Svijet 23.04.2022.

Zelenski: Rat može okončati samo onaj ko ga je započeo

ČITANJE: 2 minute

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij održao je presicu u Kijevu na kojoj je odgovarao na novinarska pitanja.

Novinari su ga pitali insistira li još uvijek na sastanku s Vladimirom Putinom i misli li da bi razgovori okončali rat. Zelenski je na to odgovorio da rat može zaustaviti samo onaj ko ga je započeo. Kazao je da želi okončati rat i da bi “svaki zdrav čovjek odabrao diplomatski put umjesto vojnog”.

Zelenskij je kazao da se on ne boji za svoj život, ali da je njegova porodica zabrinuta.

Rekao je da su riječ Rusija i riječ povjerenje antonimi te je za Ruse dodao: “Kada nešto kažu, njihove riječi se ne poklapaju s njihovim djelima.”

Osvrnuo se još jednom na ranije pitanje o susretu s Putinom i rekao kako se ne boji susresti s njim. “Nemam se pravo bojati jer su naši ljudi pokazali da nemaju straha”, rekao je.

Kazao je još da će Ukrajina vratiti sve dijelove teritorija koje je zauzela Rusija te da će još godinama nakon rata biti u stanju vojne pripravnosti u kakvoj je i Izrael.

Zelenski je rekao kako će se sutra u Kijevu sresti s američkim šefom diplomacije Antonyjem Blinkenom i ministrom obrane Lloydom Austinom. Zelenski je takođe rekao da SAD mora uticati na druge evropske zemlje da isporuče oružje Ukrajini i da bi želio da se to dogodi brže.

Ukrajinski je predsjednik kazao i da će Ukrajina prekinuti pregovore s Moskvom ako Rusija “uništi ljude u Mariupolju i održi pseudoreferendume za stvaranje pseudorepublika u područjima pod ruskom okupacijom”.

“Moram se sastati s Putinom”

Još se jednom vratio na temu susreta s Putinom i rekao: “Moram se sastati s predsjednikom Ruske Federacije.”

Na novinarsko pitanje o tome treba li se suditi Putinu kazao je: “Hoću li da mu se sudi? Nije da ja to želim, ali svi koji su izdali te sramotne naredbe, svi će oni pred sud, u to sam uvjeren. Trebaju godine, ali čekaćemo. Ako ja i moja generacija to ne doživi, naša djeca će živjeti dovoljno dugo da to dožive.”

“Ne preostaje nam ništa drugo nego boriti se za svoju zemlju i vratiti je. Ne razmatram nikakvu alternativu”, rekao je na kraju.

(A.M.)