Svijet 23.05.2022.

ZELENSKI: U ruskom vazdušnom napadu na grad Desnu 87 žrtava

ČITANJE: 1 minuta

U ruskom zračnom napadu na grad Desnu prošloga utorka poginulo je 87 ljudi, kazao je danas ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, što je najsmrtonosniji napad ruskog zrakoplovstva na ukrajinsku vojsku do sada, a u području Harkiva pronađeno je više od 150 tijela.

Na dan napada glasnogovornik ruske vojske rekao je da su visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile ukrajinske pričuvne snage u centru za obuku u blizini Desne, u sjevernoj ukrajinskoj oblasti Černihiv i na jednom drugom mjestu, prenose mediji.

Zelenski nije precizirao jesu li žrtve napada u Desni vojne ili civilne. U blizini grada nalazi se vojarna i baza za obuku, piše Reuters.

“Danas smo završili radove u Desni. U Desni pod ruševinama bilo je 87 žrtava. 87 leševa”, rekao je Zelenskij u obraćanju putem videolinka sastanku svjetskih poslovnih lidera u Davosu.

Ukrajinske vlasti priopćile su prošlog tjedna da je u napadu ubijeno osam osoba. Reuters nije mogao odmah provjeriti navode ukrajinskog predsjednika.

Najmanje 52 osobe ubijene su u travnju na željezničkoj stanici u ukrajinskom gradu Kramatorsku. Ukrajinske vlasti vjeruju da su stotine zarobljene ispod ruševina kazališta u Mariupolju nakon raketiranja u ožujku, ali nisu uspjele potvrditi broj poginulih.

Više od 150 tijela u Harkovu

Ukrajinski spasioci pronašli su više od 150 tijela u Harkovskoj oblasti na 98 lokacija pod ruševinama nastalima nakon ruskog bombardiranja, objavila je španjolska novinska agencija EFE, a prenijela slovenska STA.

“Nažalost, ispod ruševina smo pronašli više od 150 tijela, a tijekom operacije naše su jedinice spasile više od 250 osoba”, kazao je Anatolij Torjanik, zamjenik šefa državne službe za hitne slučajeve u Harkivu.

Tri vojna inženjera i dva spasioca poginuli su prilikom izvršavanja dužnosti.