Svijet 23.10.2022.

Zelenski: Ukrajina obara većinu ruskih raketa i dronova

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina uspijeva oboriti većinu ruskih krstarećih projektila i bespilotnih letjelica, nakon što je u subotu još jedan napad izvršen na njegovu zemlju.

Tokom svog noćnog obraćanja, Zelenski je aludirao na geografski razmjer napada, nazvavši ga “vrlo širokim”. Istaknuo je Voljn na sjeverozapadu, Odesu, Mikolaiv i Zaporožje na jugu, Rivne na zapadu, Kirovograd i Dnjepropetrovsk u središtu, kao primjere područja koja su bila meta u sklopu “masovnih” udara u subotu, prenosi Klix.ba.

“Naše ratno zrakoplovstvo također pokazuje dobre rezultate. Naravno, još nemamo tehničke mogućnosti da oborimo 100 posto ruskih raketa i napadačkih bespilotnih letjelica. Postupno ćemo doći do toga – uz pomoć naših partnera, uvjeren sam u to”, rekao je ukrajinski predsjednik.

No, dodao je, već obaraju većinu krstarećih projektila i dronova.

“Samo u prvoj polovini današnjeg dana oboreno je 20 raketa Kalibr i Kh-101, kao i više od deset iranskih bespilotnih letjelica Shahed”, nastavio je. Dok je Zelenski u obraćanju hvalio protivvazdušnu odbranu svoje zemlje, također je molio zapadne saveznike za dodatnu pomoć u odbrani zemlje.

Kada je delegacija američkog Kongresa posjetila Kijev u petak, Zelenski je obnovio svoj zahtjev za pomoć u stvaranju “zračnog štita” od raketne odbrambene tehnologije.

“Kada Ukrajina dobije dovoljan broj modernih i učinkovitih sistema protuzračne obrane, ključni element ruskog terora – raketni udari – prestat će djelovati”, rekao je ukrajinski predsjednik čelnicima zemalja G7 na sastanku ranije ovog mjeseca, podsjeća CNN.

(Z.M)