Svijet 07.10.2022.

ZELENSKI ZA BBC: Kremlj priprema stanovništvo Rusije za upotrebu nuklearnog oružja

ČITANJE: 2 minute

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je na preventivne sankcije Rusiji, rekavši da su zvaničnici te zemlje počeli “pripremati svoje društvo” za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

U intervjuu za BBC, predsednik Zelenski je negirao da je pozivao na udare na Rusiju, tvrdeći da je ranija izjava pogrešno prevedena.

“Morate koristiti preventivne udare”, rekao je, misleći na sankcije, “a ne napade.”

Posljednjih sedmica, ukrajinska vojska je ponovo zauzela velike dijelove teritorije u uspješnoj kontraofanzivi koja je primorala ruske trupe da napuste dugo držane položaje. U onome što Kijev opisuje kao odgovor Moskve na njene poraze, predsednik Vladimir Putin je anektirao četiri delimično okupirana regiona Ukrajine.

Aneksije, koje su široko odbačene kao nezakonite, izazvale su strah od moguće eskalacije u sedmomjesečnom ratu. Predsjednik Putin i drugi visoki ruski zvaničnici sugerirali su da bi se nuklearno oružje – vjerovatno manje, taktičko oružje – moglo koristiti za odbranu tih područja, iako zapadni zvaničnici kažu da nema dokaza da je Moskva spremna na to.

Govoreći na engleskom u predsedničkoj palati u Kijevu, predsednik Zelenski je rekao:

„Počinju da pripremaju svoje društvo. Veoma je opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počeli su da komuniciraju na tu temu. Ne znaju hoće li ga koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome”, rekao je Zelenski za BBC.

Predsjednik Zelenski je rekao da je sada potrebno djelovati, jer su prijetnje Rusije “rizik za cijelu planetu”. Moskva je, tvrdi, “već napravila korak” okupacijom nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju predsjednik Putin pokušava pretvoriti u rusko vlasništvo.

“Svijet može hitno zaustaviti akcije ruskih okupatora”, rekao je predsjednik Zelenski.

“Svijet u takvim slučajevima može primijeniti paket sankcija i učiniti sve da ih natjera da napuste nuklearnu elektranu”.

Podstaknuta sofisticiranim oružjem koje je isporučio Zapad, ukrajinska vojska je napravila značajan napredak na istoku i jugu, preuzimajući gradove i sela čak i u oblastima za koje Kremlj tvrdi da su sada deo Rusije. Neuspjesi, velika sramota za predsjednika Putina, izazvali su neobično oštre kritike od strane vojske zemlje.

Usred gubitaka, predsjednik Putin je najavio mobilizaciju stotina hiljada rezervista, što je dovelo do rijetkih antiratnih protesta u Rusiji i masovnog egzodusa vojno sposobnih muškaraca.

Predsjednik Zelenski pozvao je Ruse da se “bore za svoje tijelo, prava i dušu”, rekavši:
„Ova mobilisana djeca sada dolaze bez mitraljeza, pancira, oni su samo topovsko meso… Ako neće da budu ćevapi… neka se bore [za život].

Sve čega se Putin boji nije nuklearni udar. Plaši se svog društva, svog naroda.

Jer samo ovaj narod ga može zamijeniti, oduzeti mu vlast i dati je drugoj osobi”, rekao je ukrajinski predsjednik u intervjuu za BBC.

Oznake: Ukrajina