Svijet 28.01.2022.

ZELENSKI: Zapad nepotrebno širi paniku od ruske invazije i urušava ukrajinsku ekonomiju

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski organizovao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini te je pozvao Zapad da ne stvara paniku zbog gomilanja ruskih trupa na granici.

Tokom razgovora s novinarima, Zelenski je rekao kako zapadne države upozorenjima o mogućnostima ruske invazije na Ukrajinu urušavaju ekonomiju ove države, prenosi Klix.

“Vjerovatnoća od napada definitivno postoji i nije nestala. Međutim ona je jednako ozbiljna kao i 2021. godine i ne vidimo veću eskalaciju od one koja je postojala prošle godine”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također uputio kritike zapadnim medijima, ali i šefovima država koji bi htjeli uvjeriti ljude da je rat već počeo.

“Ova panika, koliko zapravo košta našu državu? Najveći rizik za Ukrajinu je destabilizacija situacija unutar zemlje, a ne strahovi Zapada od ruske invazije na ovu istočnoevropsku državu”, stava je ukrajinski predsjednik.

Nakon toga, osvrnuo se i na ulazak Ukrajine u NATO te je poručio kako će Ukrajina razvijati svoju vojsku bez obzira na stav NATO saveza o članstvu Ukrajine.

“Razvijaćemo našu vojsku bez obzira na to da li ćemo ući u NATO ili ne. Zapad treba otvoreno da kaže da li će Ukrajina ući u NATO. Mislim da trenutni položaj nije fer. Ako nismo u NATO-u, recite nam razloge. Recite otvoreno ako smatrate da nećemo nikada ući u taj savez”, mišljenja je Zelenski.

Na kraju, Zelenski je govorio i o opciji sastanka s ruskim zvaničnicima.

“Želim da se sretnemo, ne plašim se bilo kakvog formata. Nije me briga za to i u potpunosti sam spreman. Pored formata pregovora iz Minska, želim da napravimo pregovaračku platformu u kojoj će učestvovati Ruska Federacija, Sjedinjene Američke Države i Ukrajina”, zaključio je ukrajinski predsjednik.

(SB)