Magazin 08.01.2016.

Želite da se pokrenete? Probajte japansku metodu protiv lijenosti

ČITANJE: 2 minute
ljenost
‘Od ponedjeljka počinjem novi život, ići ću u teretanu, vježbati jogu, raditi sklekove…’ – svako od nas povremeno postavlja neke ciljeve i ne dostigne ih, prenosi ih u sljedeći mjesec, za nekoliko mjeseci, za čitavu godinu.

Ponekad, sa velikom voljom i revnosno počinjemo raditi ono što smo zamislili, ali vježbavši, recimo, u teretani 3 dana nedjeljno nekoliko sati, zanemarujemo vježbe na duže vreme. Zašto se ovo dešava? Zato što je opterećenje veliko, zato što dosadi, a navika još nije razvijena.

Metoda kajdzen ili princip 1 minuta.

Postoji japanska metoda kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip 1 minuta.

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno 1 minut, ali iz dana u dan, u isto vrijeme.

1 minut vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvodljivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, sa lakoćom ćete uraditi za 1 minut.

Skakati na vijači, uraditi trbušnjake, uraditi vježbe za oči, vježbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete odlične rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu.

Inspirisani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne, i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polučasovnih vežbi. Napredak je očigledan!

Kajdzen je nastao u Japanu. Ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom, jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajuće mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i biti  bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima, i može biti primjenljiv u mnogim životnim sferama.

Japanci, na primjer, koriste strategiju postepenog i stalnog unapređenja u sferi menadžmenta.

Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode kajdzen.

(Uspesnazena.com)