Vijesti 19.02.2017.

Željezničari najavili štrajk glađu

ČITANJE: 1 minuta

Zbog neisplaćenih naknada nas oko sto spremno je na štrajk glađu – sa pruge poručuje jedan od sindikalaca na željeznici. Zlatko Marin kaže da će, zbog kašnjenja plata, toplog obroka i naknada za prevoz, u ponedeljak dogovoriti datum mirnih protesta. Ako ni izlazak na ulicu ne urodi plodom iz revolta, kažu, više neće ni jesti.

“Razlog je taj što se duži period odnosno godinu dana unazad ne isplaćuje topli obrok, odnosno i prevoz tako da su ljudi došli u situaciju da nemaju para da putuju na posao i nemaju novca da plaćaju te obroke kad dolaze na posao”, istakao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS”.

Na sastanku prije sedam dana svi sindikati su poslali zahtjev u Vladu da im se obrazloži na osnovu kojih pokazatelja su došli do viška od 1000 radnika na željeznici. Još čekaju odgovor.

U Ministarstvu – bez komentara. Kažu da nemaju šta da kažu i da je ministar o novoj sistematizaciji radnih mjesta u javnom preduzeću rekao šta je imao. U proteste ne bi da se miješaju. Očigledno ni generalni direktor Dragan Savanović koji nije odgovarao ni na poruke, ni na pozive.

“To je razlog zbog čega ćemo najvjerovatnije donijeti tu odluku, a ako to ne urodi plodom vidjećemo šta ćemo dalje”, dodao je Marin.

Oko 2000 zaposlenih tužilo je preduzeće zbog umanjenog toplog obroka sa 185 na 112 maraka i dobili su spor. Ukupni dug radnicima po tom osnovu iznosi više od 14 miliona mkaraka. Uprava je svojevremeno izjavila da bi eventualna prinudna naplata ugrozila ionako otežano poslovanje javnog preduzeća.

(atv)