Vijesti 27.04.2017.

Željezničari nisu kažnjeni zbog protesta

ČITANJE: 2 minute

Radnicima “Željeznica RS” juče je uplaćena plata za mart u punom iznosu, čime je konačno stavljena tačka na priču da će zarade zaposlenima u ovom preduzeću, koji su protestovali i blokirali prugu u Banjaluci, biti smanjene.

Iako je odmah po obustavljanju štrajka predsjednik RS Milorad Dodik obećao da radnici neće biti sankcionisani umanjenjem plate, iz uprave “Željeznica RS” su tada odgovorili da zaposlenima ne mogu evidentirati časove koje nisu proveli na poslu i isplatiti ih kao da su obavljali svoje svakodnevne radne aktivnosti.

Nakon toga su predstavnici sindikata na sastanku sa upravom “Željeznica” tražili da plata za mart ne bude umanjena i konačna odluka o tom ishodu bila je neizvjesna sve do same uplate martovske plate.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin potvrdio je da je martovska plata juče uplaćena i da nije smanjena zbog protesta.

– Plata je jedino umanjena na osnovu minulog rada koji je smanjen sa 0,5 na 0,3 odsto za zaposlene do 25 godina radnog staža. To smo i očekivali. Ranije su govorili da nema smanjenja plata po osnovu minulog rada, ali je jasno da je ona smanjena, posebno onim zaposlenima koji imaju više godina radnog staža – kazao je Marin.

Naglasio je da zaposleni nisu sigurni da li je preduzeće uplatilo i poreze i doprinose uz martovsku platu.

Radnici “Željeznica RS” protestovali su u Doboju i Banjaluci 3, odnosno 16. marta i na taj način zatražili isplatu plata te dugovanja za topli obrok, prevoz i druge naknade. Nakon protesta u Banjaluci njih više od 20 stupilo je u štrajk glađu, koji su prekinuli nakon šest dana kada ih je obišao predsjednik RS i obavijestio ih da im je isplaćena plata za februar i novac za po dva topla obroka i prevoza. Tek nakon toga okončana je i dvodnevna blokada pruge u Banjaluci.

Poslovanje

Preduzeće “Željeznice RS” završilo je 2016. godinu sa gubitkom od 29,94 miliona maraka, što je za 4,25 miliona manje u odnosu na godinu ranije.

Akumulirani gubitak “ŽRS” na kraju prošle godine dostigao je iznos od 82,96 miliona maraka.

(glassrpske.com)

Oznake: Milorad Dodik