Željezničari održali štrajk upozorenja, najavili protest svih nezadovoljnih radnika u RS

Na željezničkoj stanici u Banjaluci jutros je održan polučasovni štrajk upozorenja kojim su radnici Željeznica Republike Srpske tražili dogovor o zahtjevima za povećanje plata.

Štrajk je održan u svim čvorištima Željeznica RS, a odluku o tome donijelo je šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri Željeznicama RS.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti naveo je da ponovo štrajkom moraju tražiti minimalno povećanje plata radnicima, a da su plate od 2007. godine samo umanjivane.

“Sljedeći korak je organizovanje protesta gdje ćemo pozvati sve nezadovoljne radnike u RS, a sigurni smo da ih ima dosta. Mislim da je vrijeme gospodi u politici da se opamete i da shvate da više nema radnika koji moraju raditi za crkavicu jer su našli put ka Evropi i odlaze tamo masovno”, kazao je Marin.

U dosadašnjim pregovorima sa Upravom preduzeća Željeznica RS radnicima je obećano povećanje plate u vidu stimulacije uz majsku plate, ali sindikalci traže da stimulacija bude isplaćena i za april, a osim toga nezadovoljni su jer im nije obećano povećanje kakvo su tražili.

Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS-a rekao je da im je cilj da u Vladi RS-a shvate stanje u Željeznicama RS-a, kako je teško, da ih prime na razgovore i da pokušaju zajedinčki rješiti probleme, da im objasne zašto povećanje plate mora da ide kao stimulacija iako svi znaju kako su loše plate.

“Znam i da je veliki broj ljudi otišao u procesu restrukturiranja, da se povećao obim posla, da se i neke druge radnje rade na Željeznicama”, kazao je Dobraš.

Prema njegovim riječima u Željeznicama RS zaposleno je oko 2.400 radnika od čega njih 750 ima minimalnu platu od 450 KM, a 800 ih prima platu ispod republičkog prosjeka, odnosno manje od 800 KM.

(N1)

NAUČNICI OTKRILI: Ovo je najčešći način prenošenja zaraze koronavirusom

Naučnici su upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju da u smjernicama za borbu protiv koronavirusa nije dovoljno uzeti u obzir opasnost od sitnih čestica koje lebde u vazduhu. Sad je i SZO uočila tu opasnost. 239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili su upozorenje: zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija trebalo

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna. Ćorić je naglasio da je domaća privreda

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden