Vijesti 05.04.2016.

Željeznice RS: U srijedu jednočasovni štrajk upozorenja

ČITANJE: 1 minuta
zeljeznice
Predstavnici pet od ukupno šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću “Željeznice Republike Srpske” najavili su za sutra jednočasovni štrajk upozorenja radi, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.
Štrajk upozorenja počinje u 12.00 časova, navodi se u zajedničkom saopštenju pet sindikata.
Radnici “Željeznica Republike Srpske” zahtijevaju isplatu februarske plate najkasnije do 8. aprila, te narednih plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, u rokovima koji su propisani Zakonom i Kolektivnim ugovorom.
Sindikati traže da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama, uključujući broj i kvalifikacionu strukturu izvršilaca, uz aktivno učešće predstavnika sindikata.
Oni traže smjenu generalnog direktora i utvrđivanje njegove, kao i odgovornosti članova prethodne uprave i drugih koji su doveli “Željeznice Republike Srpske” u ovakvo stanje.
Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je Srni da će tokom jednočasovnog štrajka upozorenja radnici biti na radnim mjestima, ali da neće raditi.
Marković od Uprave “Željeznica Republike Srpske” zahtijeva da objelodani ukupna dugovanja i potraživanja ove kompanije, kao i da se navedu dugovanja Vlade Srpske kada su u pitanju grantovi.
Marković pojašnjava da je pet sindikalnih organizacija pristupilo dogovoru o organizovanju štrajka upozorenja, dok Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor nije završio proceduru izbora kolektivnog predstavnika, ali im je dao podršku.
U okviru “Željeznica Republike Srpske” djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

(Nezavisne)