ŽELJKA CVIJANOVIĆ: U Sarajevu histerišu jer im smeta činjenica da RS nije produkt rata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da političkom Sarajevu smeta činjenica da je Republika Srpska rođena prije rata, a da je odbranjena u ratu koji je Srbima u BiH bio nametnut.

“Njima smeta činjenica da Republika Srpska nije produkt rata, da je imala svoje institucije, teritoriju, narod, efikasnu vlast godinama prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je to istorijska činjenica.

“To je opredijelilo kasnije mnogo toga. Republika Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani hoće da je čuvaju i ona je dokaz za sigurne živote. Time se ne želi zlo nikome”, poručuje Cvijanovićeva.

Povodom negativnih komentara iz Federacije BiH na račun proslave Dana Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da su u Srpskoj navikli na tu histeriju, koja traje godinama i dolazi iz političkog Sarajeva svaki put kada se obilježava Dan Republike.

Kada je riječ o negativnim komentarima na račun proslave Dana Republike Srpske izvan BiH, Cvijanovićeva je navela da Hrvatskoj problem nije obilježavanje 9. januara, već to što im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Treba da gradimo trpeljivost, a ne da promovišeno netrpeljivost u regionu”, poručila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

“Samo u BiH ovakva kakva jeste može se vidjeti da se zabranjuje proslava, da se osporava neki datum. Pri tom je sve toliko nekorektno, slavi se 1. mart, obilježava se 25. novembar. To Republika Republika Srpska ne priznaje, a da li je neko nešto zaustavio oko toga – nije”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj osnažiti institucije Republike Srpske i vječno njegovati ljubav za Srpsku i dodala da Srpska treba da bude jaka i stabilna.

“Stiče se utisak da se čitava regija “povampirila”, opasna je to stvar. Djeluje da bi mnogi puštali krv, ali tuđu. U tim okolnostima možete samo da im predložite da puste svoju krv, tucite se međusobno, pustite nas, okanite se Srpske”, kaže Željka Cvijanović.

Ona kaže da su u kritici najaktivni bivši hrvatski političari koji su Hrvate “pustili niz vodu”.

“Najaktivniji u kritici Srpske su bivši hrvatski političari, a upravo ovi su pustili Hrvate “niz vodu”, a sad su živi na mrežama. Nije njima je problem Srpska, nego što im Bošnjaci biraju predstavnike”, kaže ona.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

(Srna)

NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara. Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi. 

ISKORISTITE NEODOLJIVU M:TEL PONUDU: HBO sadržaji za hladne januarske dane

Najbolji odmor nakon novogodišnjih tulumarenja, upravo je onaj koji ćete provesti u svom domu uz dobre filmove i serije. A za vaše potpuno uživanje ispred TV ekrana pobrinuo se i m:tel sa svojom aktuelnom ponudom za nove i postojeće korisnike TV Paketa – besplatan HBO dodatni paket koji možete da aktivirate do kraja januara i