ŽELJKA CVIJANOVIĆ: U Sarajevu histerišu jer im smeta činjenica da RS nije produkt rata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da političkom Sarajevu smeta činjenica da je Republika Srpska rođena prije rata, a da je odbranjena u ratu koji je Srbima u BiH bio nametnut.

“Njima smeta činjenica da Republika Srpska nije produkt rata, da je imala svoje institucije, teritoriju, narod, efikasnu vlast godinama prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je to istorijska činjenica.

“To je opredijelilo kasnije mnogo toga. Republika Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani hoće da je čuvaju i ona je dokaz za sigurne živote. Time se ne želi zlo nikome”, poručuje Cvijanovićeva.

Povodom negativnih komentara iz Federacije BiH na račun proslave Dana Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da su u Srpskoj navikli na tu histeriju, koja traje godinama i dolazi iz političkog Sarajeva svaki put kada se obilježava Dan Republike.

Kada je riječ o negativnim komentarima na račun proslave Dana Republike Srpske izvan BiH, Cvijanovićeva je navela da Hrvatskoj problem nije obilježavanje 9. januara, već to što im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Treba da gradimo trpeljivost, a ne da promovišeno netrpeljivost u regionu”, poručila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

“Samo u BiH ovakva kakva jeste može se vidjeti da se zabranjuje proslava, da se osporava neki datum. Pri tom je sve toliko nekorektno, slavi se 1. mart, obilježava se 25. novembar. To Republika Republika Srpska ne priznaje, a da li je neko nešto zaustavio oko toga – nije”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj osnažiti institucije Republike Srpske i vječno njegovati ljubav za Srpsku i dodala da Srpska treba da bude jaka i stabilna.

“Stiče se utisak da se čitava regija “povampirila”, opasna je to stvar. Djeluje da bi mnogi puštali krv, ali tuđu. U tim okolnostima možete samo da im predložite da puste svoju krv, tucite se međusobno, pustite nas, okanite se Srpske”, kaže Željka Cvijanović.

Ona kaže da su u kritici najaktivni bivši hrvatski političari koji su Hrvate “pustili niz vodu”.

“Najaktivniji u kritici Srpske su bivši hrvatski političari, a upravo ovi su pustili Hrvate “niz vodu”, a sad su živi na mrežama. Nije njima je problem Srpska, nego što im Bošnjaci biraju predstavnike”, kaže ona.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je