ŽELJKA CVIJANOVIĆ: U Sarajevu histerišu jer im smeta činjenica da RS nije produkt rata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da političkom Sarajevu smeta činjenica da je Republika Srpska rođena prije rata, a da je odbranjena u ratu koji je Srbima u BiH bio nametnut.

“Njima smeta činjenica da Republika Srpska nije produkt rata, da je imala svoje institucije, teritoriju, narod, efikasnu vlast godinama prije nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je to istorijska činjenica.

“To je opredijelilo kasnije mnogo toga. Republika Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani hoće da je čuvaju i ona je dokaz za sigurne živote. Time se ne želi zlo nikome”, poručuje Cvijanovićeva.

Povodom negativnih komentara iz Federacije BiH na račun proslave Dana Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da su u Srpskoj navikli na tu histeriju, koja traje godinama i dolazi iz političkog Sarajeva svaki put kada se obilježava Dan Republike.

Kada je riječ o negativnim komentarima na račun proslave Dana Republike Srpske izvan BiH, Cvijanovićeva je navela da Hrvatskoj problem nije obilježavanje 9. januara, već to što im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Treba da gradimo trpeljivost, a ne da promovišeno netrpeljivost u regionu”, poručila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

“Samo u BiH ovakva kakva jeste može se vidjeti da se zabranjuje proslava, da se osporava neki datum. Pri tom je sve toliko nekorektno, slavi se 1. mart, obilježava se 25. novembar. To Republika Republika Srpska ne priznaje, a da li je neko nešto zaustavio oko toga – nije”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj osnažiti institucije Republike Srpske i vječno njegovati ljubav za Srpsku i dodala da Srpska treba da bude jaka i stabilna.

“Stiče se utisak da se čitava regija “povampirila”, opasna je to stvar. Djeluje da bi mnogi puštali krv, ali tuđu. U tim okolnostima možete samo da im predložite da puste svoju krv, tucite se međusobno, pustite nas, okanite se Srpske”, kaže Željka Cvijanović.

Ona kaže da su u kritici najaktivni bivši hrvatski političari koji su Hrvate “pustili niz vodu”.

“Najaktivniji u kritici Srpske su bivši hrvatski političari, a upravo ovi su pustili Hrvate “niz vodu”, a sad su živi na mrežama. Nije njima je problem Srpska, nego što im Bošnjaci biraju predstavnike”, kaže ona.

Navodeći da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović došao iz svojih razloga na proslavu Dana Republike i doveo veliku delegaciju, Cvijanovićeva je istakla da kada neko dođe nekome da praznuje zajedno sa njim i taj drugi će učiniti isto.

(Srna)

RASTEREĆENJE SAOBRAĆAJA Počela izgradnja kružne raskrsnice kod Sirana

Izgradnja kružne raskrsnice kod restorana Sirano, na Laušu počela je danas. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će izgradnja ove moderne kružne saobraćajnice rasteretiti saobraćaj na Laušu. “Molimo mještane Lauša za malo strpljenja dok traju radovi. Saobraćaj će biti preusmjeren na Ulicu Ranka Šipke ili preko Pobrđa, dio će biti preusmjeren prema Zelengorskoj ulici,

Banja Luka domaćin Evropskog prvenstva u odbojci za djecu do 15 godina

Banja Luka će biti domaćin Evropskog prvenstva osnovnih škola u odbojci 2020. godine, u kategoriji takmičara do 15 godina, odlučeno je na godišnjoj konferencije ISF Europe, posebnog ogranka Međunarodne školske sportske federacije (ISF – International School Sport Federation).

ZILJKIĆ PRED SLOGU Borac ima “meč-loptu” za titulu

Banjalučki Borac u subotu očekuje meč sa drugoplasiranom Slogom iz Gornjeg Crnjelova gdje će u slučaju pobjede crveno-plavi povećati razliku na osam bodova u Prvoj ligi Republike Srpske. Crveno-plavi su na startu proljećnog dijela zabilježili dva trijumfa, nad Slavijom u Istočnom Sarajevu i Slobodom u Banjaluci, dok je u prošlom kolu Sloga remizirala u Gradišci

Tradicionalnom podjelom vode OAZA obilježava Svjetski dan voda

Tradicionalnom podjelom vode OAZA i ove godine obilježava Svjetski dan voda. Na hiljade boca jednog od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih brandova vode biće poklonjeno danas u gradovima širom BiH. “Bez vode nema života. Bez čiste i zdrave vode nema zdravlja. Imamo tu sreću da smo kao zemlja vodom najbogatiji u regiji. Imamo tu privilegiju da smo sedmi

ČETVRTFINALE EHF ČELENDŽ KUPA Rukometaši otputovali u Bukurešt

Rukometaši banjalučkog Borca m:tel rano jutros krenula je iz Banjaluke prema Beogradu, gdje ih od 13 časova očekuje let sa aerodroma “Nikola Tesla” ka prestonici Rumunije, gdje će u subotu igrati prvi duel četvrtfinala EHF Čelendž Kupa protiv domaćeg ČSM Bukurešta. Uprkos porazu od Gračanice (20:24) u meču 19. kola Premijer lige BiH, koji je odigran u srijedu,

Žene osvajaju IT industriju

Od oko stotinu predavača na “NetWork9” konferenciji, koja za nekoliko dana počinje u Neumu, tek desetak su žene, što pokazuje kako u IT industriji i dalje postoji veliki jaz između polova. Aleksandra Vujadinović, zaposlena kao Software Developer u kompaniji “Prointer ITSS” iz Banjaluke, kaže kako se situacija u posljednje vrijeme ipak mijenja. “Jaz između muške

RADIONICA ,,Pokrećem biznis, kako da ga registrujem – S.P. ILI D.O.O?”

Centar za pravnu edukaciju organizuje događaj pod nazivom ,,Pokrećem biznis, kako da ga registrujem – S.P. ILI D.O.O?” na kojoj će svi zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa načinima osnivanja, mijenjanja i zatvaranja ovih oblika poslovanja. Radionica će se održati u četvrtak, 28.marta u 18:00 u Centru za afirmaciju i razvoj u Banjaluci na