Politika 26.09.2020.

Željko Komšić: Milorad Dodik i Dragan Čović mogu samo da sanjaju o izlasku iz BiH

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

On je reagovao na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip “konstitutivnosti naroda” i bude zahtjevalo građansko uređenje BiH.

“Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpunosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima”, komentarisao je Komšić, a prenosi Klix.

On je kazao da njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata.

“Uostalom, pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu tretirati ka stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine. Posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično. Žalosno je i da su 25 godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika”, zaključio je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Naime, član Predsjedništva Milorad Dodik je u intervjuu za Večernji list kazao kako postoji hipotetička mogućnost o “izdvajanju Hrvata i Srba iz BiH”.

Dodik je u intervjuu rekao da jedan narod želi realizaciju građanske priče, a druga dva naroda to ne žele.

“To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude insistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava garantovana ustavom i Djetonskim mirovnim sporazumom”, kazao je Dodik, prenosi Klix.

(A.M/banjaluka.net)