Vijesti 25.12.2020.

ŽELJKO SAMARDŽIJA, AMBASADOR BIH U RUSIJI: Ikonu sam vratio poklonodavcu, MIP to nije

ČITANJE: 2 minute

Sve sam završio oko ikone, tako da sam stavio tačku na tu priču. Sada je na redu poklonodavac i njih dalje zovite, rekao je danas za N1 ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija.

On je u kratkom razgovoru za N1 istakao da Ministarstvo inostranih poslova nije poklonodavac i da nema potrebe da se pravi nova afera.

Na pitanje da li je ikonu predao poklonodavcu, ambasador je odgovorio:

”Naravno! Sa diplomatskom notom, na kojoj jasno piše da se vraća poklonodavcu! Ministarstvo inostranih poslova to nije i nema potrebe da prave novu aferu“

Očekujući o čemu bi razgovarali, poslao nam je, dakle, odgovor SMS porukom.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine saznalo je iz medija da je naš ambasador u Moskvi Željko Samardžija stigao u Bosnu i Hercegovinu, predhodno je potvrdio za N1 Denis Hadžović, šef ureda ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković. Najveći problem je trenutno što nadležni u Ministarstvu inostranih poslova BiH nisu od sinoć, a ni danas uspjeli stupiti u kontakt sa ambasadorom.

“Shodno tome uputili smo jednu informaciju Tužilaštvu BiH jer postoji taj međunarodni karakter, koji je jasno naveden i u diplomatskoj noti Ruske Federacije, gdje oni preporučuju da se iskoriste svi pravni mehanizmi, odnosno da se putem Interpola dođe do saznanja za poklon i da ih obavijeste. Shodno tome, ali u nemogućnosti da stupimo u kontakt sa ambasadorom, uputili smo informaciju za preduzimanje mjera iz nadležnosti Tužilaštva BiH s obzirom na sve insinuacije da se radi o nekom vrijednom predmetu, koji opterećuje međunarodne odnose između Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Ruske Federacije”, potvrdio je Hadžović za N1.

Hadžović je dodao da „s obzirom da se radi o iskusnom i karijernom diplomati, mislim da je morao znati da se jedna takva nota, u kojoj je on bio diplomatski kurir, diplomatski agent mora donijeti u sjedište. Ikona je trebala završiti u Ministarstvu spoljnih poslova, ali u ruskoj diplomatskoj noti navedeno da se ona vrati poklonodavcu”- kazao je šef ureda ministrice spoljnih poslova za N1. Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu. Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

(N1)