Sport 24.05.2021.

ZELJKOVIĆ: Borac pošteno došao do titule, kritike iz FBiH samo spinovanja

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković govorio je u emisiji Sport na RTRS-u nakon što je Borac osvojio titulu prvaka, istaknuvši da je banjalučki sastav na pošten način došao do naslova.

Nekadašnji prvi čovjek Borca, koji je potom došao na čelo Nogometnog saveza, kazao je da su osjećanja pomješana jer je vezan za Banjaluku, ali da kao čelnik saveza mora biti profesionalan, prenosi Klix.

“Čestitam FK Borac na tituli, kao i svim navijačima i simpatizerima. Osjećanja su pomiješana. Borac je nešto gdje je sve krenulo, ja sam čovjek ovog grada, ovdje sam rođen i tu živim. S te strane, to je sve vrlo jasno i nemam šta tu kriti. Obavljam s druge strane i poziciju predsjednika NS BiH i mora se raditi profesionalno. Bilo je svakakvih pisanja u Federaciji BiH, ali to su samo spinovanja jer je Borac titulu osvojio na pošten način”, rekao je Zeljković za RTRS, dodavši da je banjalučki tim napravio praktično nemoguće.

“Borac se poslije zimske pauze dobro spremio i napravio je nemoguće jer su svi vidjeli Sarajevo kao prvaka”, smatra Zeljković.

Prokomentarisao je i istupanje Olimpika iz Premijer lige dva kola prije kraja, te smatra da je sezona ipak regularna.

“Odluka Olimpika nije dobra, prije svega za njih. Pravilnici su jasni, Olimpik ide u niži rang, a ove preostale utakmice će biti registrovane 3:0. Žao mi je što su tako odlučili. Bilo je spornih momenata kojim su bili nezadovoljni, ali bilo je i onih kad su oni neke stvari dobijali nezasluženo. Teško je voditi klub i biti realan, uvijek je to mač s dvije oštrice. Nekad vam sudija pomogne, nekad ošteti, ali bitno je to da spada pod greške i da nije normalno. Dešava se to svugdje i u Evropi, na evropskim utakmicama, a mi jednostavno moramo biti svjesni gdje živimo. Ovdje se sve gleda na jedan drugi način i koristi se svaka prilika da se napravi neka pogrešna priča. Ne želim da se borim s tim, svako ima pravo misliti šta hoće. Bitno je da se radi ispravno i da je sve onako kako treba da bude – regularno”, zaključio je Zeljković.

Podsjetimo, Vico Zeljković je sredinom marta postao novi predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nakon što je dobio 57 od 59 glasova delegata Skupštine NS BiH, te je na ovoj funkciji naslijedio Elvedina Begića koji je bio prvi čovjek bh. nogometa u dva prethodna mandata.

Zeljković je bio predsjednik FK Borac od juna 2018. do augusta 2020. godine, a predsjednik FS RS je postao 24. januara 2020. godine kada je zamijenio Mileta Kovačevića, te je tada automatizmom postao i član Izvršnog odbora NS BiH.

(SB)