Vijesti 17.08.2020.

Zeljković: Do sada zaraženo 265 djece do 14 godina

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da su, od ukupnog broja zaraženih virusom korona u Srpskoj, njih 120 mališani do četiri godine, a 145 djeca od pet do 14 godina.

Prema njegovim riječima, do sada nije bilo nijedno dijete sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Zeljković je istakao da je jako važno da građani u Srpskoj budu svjesni da počinje školska godina i da je neophodno da se pridržavaju preporučenih mjera Instituta.

“Bitno je da svaki pojedinac bude svjestan svoje odgovornosti. Kada govorimo o djeci, tu posebno mislimo na srednjoškolce koji moraju biti svjesni značaja nošenja maski i držanja fizičke distance”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Zeljković je dodao da je zbog neodgovornosti pojedinaca dolazilo do pogoršanja epidemiološlke situacije i povećanja broja zaraženih, te posebno apelovao na roditelje da vode računa o preporučenim mjerama.

“Samo poštovanje mjera ne odnosi se samo na školu, nego i na kuću. Poštovanje mjera u školi neće dovesti do smanjenja rizika od zaraze ako se mjere ne poštuju u kući”, naglasio je Zeljković.

On je dodao da je važno da roditelji prate zdravstveno stanje svoje djece i da pravovremenu reaguju i u slučaju pojave simptoma obavijeste porodičnog ljekara, koji će dalje postupiti po propisanom protokolu.

(Srna)