Sport 01.06.2020.

ZELJKOVIĆ: Donesena jedina moguća odluka, mada su svi na neki način oštećeni

ČITANJE: 2 minute

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH predložila je prekid Premijer lige i Kupa BiH, što znači da je Sarajevo odbranilo titulu i igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok su plasman na evropsku scenu izborili još: Željezničar, Zrinjski i Borac, koji će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Predloženo je i da se prekine i Kup BiH koji je stigao do polufinala u kojem je trebalo da igraju Željezničar, Zrinjski, GOŠK i Široki Brijeg.

Ostalo je još samo da ovu odluku potvrdi Izvršni odbor FS BiH na narednoj sjednici, koja će održati u narednim danima. Iz elite BiH trebalo bi da ispadnu dva posljednjeplasirana kluba, Čelik i Zvijezda 09, a novi članovi elite trebalo bi da postanu Krupa (Prva liga Republike Srpske) i Olimpik (Prva liga FBiH).

– Poslije mnogo nedoumica i dilema donesena je jedina moguća odluka, koja nažalost svoj rasplet nije doživjela na “zelenom terenu”. U posljednje vrijeme mnogo se pričalo da se prvenstvo prekida zbog interesa Borca, ali ko nama ne garantuje da u preostalih 11 neodigranih kola ne bi stigli do titule ili do neke bolje pozicije – naglasio je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, prvi čovjek Borca i član Izvršnog odbora FS BiH Vico Zeljković.

On je naglasio da će na narednoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH biti najvjerovatnije potvrđena odluka o prekidu prvenstva, ali i da će delegati iz Republike Srpske imati stav o tome da se elitno društvo proširi na 14 klubova.

– Jasno je je da su ovakvoj situaciji svi na neki način oštećeni. Niko ne garantuje ni da bi Sarajevo ostalo na prvom mjestu, a ni to da li bi Željezničar, Zrinjski ili Borac izborili plasman i Evropu. Isto tako niko ne može da garantuje da bi Čelik i Zvijezda 09 ispali iz premijerligaškog društva. Zato će naš stav biti da naredne sezone elitni rang takmičenja u BiH broji 14 članova, a koliko će iz Premijer lige BiH ekipa ispadati na kraju sezone, stvar je dogovora – dodao je Vico.

Fudbalska sezona u BiH je bila prekinuta poslije tri odigrana proljećna kola zbog pandemije virusa korona iako su sve zemlje u regionu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Slovenija) nastavile ili će nastaviti sezonu. Stav Takmičarske komisije bio je da do prekida jednostavno mora doći, jer je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donijelo odluku da se do 1. jula zabrani odigravanje bilo kakvih zvaničnih utakmica.

Nova sezona

Iako još nije zvanično, na narednoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH biće potvrđena i odluka o početku nove sezone, a kao datum se pominje, subota, 1. avgust. Da li će to biti i zvanični termin ostaje da se vidi, jer se još ne zna kada će početi kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

(Glas Srpske)