Vijesti 26.12.2020.

Zeljković: Komplikovane procedure u BiH “koče” nabavku vakcina kao u Srbiji

ČITANJE: 1 minuta

Bosna i Hercegovina ne može kao Srbija da nabavi vakcine protiv korone direktno od proizvođača, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

“Bosna i Hercegovina ima komplikovan sistem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i  Zakona o javnim nabavkama. Nama Zakon o lijekovima ne dozvoljava da kupimo bilo kakav lijek od nekog ko nije veleprometnik, odnosno nema dozvolu za promet lijekovima. Dakle, proizvođači ne mogu da uvezu lijekove bez veleprometnika zbog čega morate imati posrednika. Tako je u većini evropskih zemalja. Međutim, kada je ovakva situacija ta regulativa se u većini zemalja ublažava u smislu ubrzanja procesa dostupnosti proizvoda. Nažalost, mi nismo imali takav slučaj u BiH i mora se puna procedura ispoštovati “, rekao je Zeljković za “Srpskainfo”.

On je podsjetio da su oba entiteta, i Republika Srpska i Federacija BiH, uplatile novac za naručene vakcine protiv novog virusa korona kod Globalnog saveza za vakcine (GAVI). GAVI je javno-privatno globalno zdravstveno partnerstvo s ciljem povećanja pristupa imunizaciji u siromašnim zemljama.

Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20 odsto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Republici Srpskoj pripada 400.000 doza za 200.000 stanovnika.

Po riječima Zeljkovića, u prvom kvartalu naredne godine se očekuje isporuka vakcina u BiH.

(Banjaluka.net)