Vijesti 30.12.2020.

Zeljković: Napravljen plan za distribuciju i čuvanje vakcine

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je napravljen plan za transport i distribuciju vakcina protiv virusa korona kada stignu u BiH i Republiku Srpsku i da ta logistika zahtijeva značajna sredstva.

Zeljković je rekao da će plan biti dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako bi se mogao realizovati u što kraćem vremenu, te nabaviti potrebna oprema za čuvanje i distribuciju vakcina prema regionalnim centrima, ali i primarnom nivou.

“Složenost različitih temperaturnih režima čuvanja vakcina od dva do osam, minus 20 ili minus 80 stepeni predstavlja logistički problem u distribuciji i planiranju, ali ćemo pokušati kroz različite segmente da omogućimo da naši regionalni centri budu osposobljeni za čuvanje velikih količina vakcina”, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Komentarišući odluku Savjeta ministara da zdravstvenom sektoru bude dodijeljeno 25 miliona KM, od čega jedan dio ide za Republiku Srpsku, za vakcinaciju, te transport i čuvanje vakcina, Zeljković je napomenuo da je dio tih sredstava planiran za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, te dio za logistiku.

Kada je riječ o planu vakcinacije, Zeljković je podsjetio da prioritet imaju one osobe koje su najviše ugrožene, a to su starija populacija i osobe sa više hroničnih oboljenja, te zdravstveni radnici.

“Paralelno ćemo raditi na više nivoa, kako bi što efikasnije i brže izvršili vakcinaciju. Zdravstveni radnici biće vakcinisani kroz svoje zdravstvene ustanove, a za opštu populaciju je zadužen primarni zdravstveni sektor”, rekao je Zeljković.

(Srna)