Sport 01.04.2023.

Zeljković o razlozima ostavke Upravnog odbora “Ponosan sam što smo riješili dugove Borca”

ČITANJE: 7 minuta

Bogoljub Zeljković, doskorašnji potpredsjednik banjalučkog kluba, za ATV je govorio o svemu onome što se dešavalo u minulom periodu u Platonovoj ulici.

Odluka o promjenama unutar klupskih struktura dugo je tinjala, a Zeljković po prvi put, priča o razlozima zbog kojih je kompletno rukovodstvo odlučilo da podnese ostavku i da zakaže vanrednu skupštinu.

– Odluka da se zakaže vandredna izborna skupština nije donesena ‘preko noći’. Na to je uticalo mnogo faktora. Nakon eliminacije iz evropskih kvalifikacija, a potom i ne baš uspješnog otvaranja sezone u Premijer ligi BiH, na koji se nadovezao i odlazak Nenada Lalatovića, pojedini članovi Upravnog odbora bili su spremni da preuzmu odgovornost za sve što se desilo i da odstupe sa funkcija. Jednostavno, skupilo se mnogo toga, i već tada smo bili spremni da unesemo neke promjene kako bi klub nastavio da ide u željenom smjeru. Ipak, sezona se već zahuktala, postojao je i određeni rizik kako bi to sve izgledalo, pa smo se dogovorili da klupsko rukovodstvo privede kraju ovu takmičarsku godinu, te da početkom maja zakažemo vanredne izbore u klubu. Odluku da ubrzamo cijelokupan proces donijeli smo i zbog naših najvjernijih navijača, sa kojima smo uvijek imali korektnu saradnju, a koji su javno zatražili promjene unutar kluba. Svi članovi Upravnog odbora, zajedno sa predsjednikom Stojanom Malbašićem, od tog trenutka nisu imali dilemu. Podnijeli smo ostavke uz zajedničku želju da oni koji dođu povedu Borac ka novim pobjedama. Borac uvijek treba da bude iznad svih nas, a mi smo se, ponavljam, tom idejom rukovodili od prvog dana – rekao je Zeljković

Bogoljub Zeljković je već godinama vezan za banjalučki klub, a u minulom sazivu Upravnog odbora zadužio je potpredsjedničku funkciju.

– Prije svega sam ponosan što je Upravni odbor na čelu sa predsjednikom Stojanom Malbašićem, uspio da riješi finansijske dugove iz prošlosti, a da paralelno radimo na infrastrukturi kao i na rezultatima prve ekipe. Najviše sam ponosan na to što smo uspjeli da vratimo šampionsku titulu u Banjaluku nakon deset godina. Uz to, naš klub je tri godine zaredom izborio plasman na evropsku scenu, a na dobrom smo putu da to uradimo i ove sezone. FK Borac sada ima kontinuitet odličnih rezultata iz sezone u sezonu, i rezultatski su ovo najbolje godine u novijoj klupskoj istoriji. Naravno, da ne budem pogrešno shvaćen, zasluge za to idu i na račun svih igrača I trenera koji su prošli kroz klub u ovom periodu – izjavio je Zeljković.

On je istakao da je ovaj UO u trenutku dolaska u klub zatekao višemilionske dugove, ali je dodao da nikome nije palo na pamet da odustane.

– Klub je danas u daleko boljem stanju nego što smo ga mi zatekli, a vjerujte mi, da bi mnogi, još davno, digli ruke da su imali probleme sa kojima smo se mi suočavali. Ipak, meni je drago, što smo uspjeli da se izborimo sa tim – jasan je Zeljković.

Za minulih nekoliko godina uradilo se štošta toga dobrog, kaže Zeljković, a ulaganja u infrasturkturu su bila od velika važnosti. Kao krnu svega ističe postavljanje nove hibridne podloge. Uz ulaganje u infrastrukturu na vrhu liste prioriteta bio je i razvoj omladinske škole. Dobar rad je, kaže Zeljković, krunisan osvajanjem titule u Omladinskoj premijer ligi BiH.

– Omladinska škola je postala jedna zdrava, sportska priča. Čvrsto su udareni temelji onoga što svi zovemo klupska budućnost. U omladnskim selekcijama FK Borac danas je sijaset talentovanih fudbalera, reprezentativaca u svim kategorijama, a neki su već prošli kroz seniorski pogon ili kucaju na vrata prvog tima. Dobar rad je počeo da dolazi na naplatu. Juniorska selekcija je prošle godine bila šampion Premijer lige i po prvi put u klupskoj istoriji je igrala kvalifikacije za Ligu šampiona. Olako se to zaboravlja, a hvale je vrijedan uspjeh i podstrek svima za još bolji rad. Najveća pohvala za rad omladinske škole su riječi samih fudbalera koji kažu da je FK Borac postao idealna sredina za razvoj mladih igrača. Danas smo započeli još jednu priču, a to je premijerno izdanje turnira “Borac kup” koji je okupio fudbalsku mladost regiona. Sve su to stvari koje su neophodne da bi jedan klub, u cjelini, išao naprijed – rekao je on.

Za razvoj omladinske škole obezbijeđeni su i adekvatni uslovi. Istakao je da klub ima pomoćni teren sa reflektorima, a koji koriste i mnogi drugi banjalučki klubovi kojim Borac ništa ne naplaćuje.

Problema je bilo i tokom stvaranja kvalitetnog omladinskog pogona, otkriva Zeljković, a klupsko rukovodstvo uhvatilo se u koštac sa raznoraznim menadžerskim strukturama.

– Nisam htio da se dotičem te teme, a donekle mi je i krivo što nisam vise pričao o tome jer javnost treba da zna. Klub je imao velikih problema da zadrži mnoge talentovane igrače u svojim redovima. Oko njih su obigravali raznorazni menadžeri koji su im obećavali “kule i gradove” sve sa ciljem da ih odvedu iz FK Borac na štetu kluba. Isti ti menadžeri, roditeljima i djeci su svakodnevno “punili glavu” raznoraznim lažnim pričama, a naš klub je ostajao bez igrača koji su mogli da daju doprinos u seniorskom pogonu. Tome se, u zadnje vrijeme stalo u kraj. Smanjen je uticaj menadžera, a pogotovo ‘menadžera’ koji su obigravali oko stadiona. Većina naših mladih fudbalera ima potpisan ugovor sa FK Borac. Ponavljam, sa FK Borac, a ne sa Bogoljubom Zeljkovićem ili članovima Upravnog odbora, kako su to pojedinci pokušavali da poturaju u javnost. Želja nam je bila da našu djecu zadržimo u svojim redovima, te da klub, onog trenutka kada oni zapadnu za oko nekome drugom, od njihovog odlaska ima i finansijski benefit -priča u dahu Zeljković.

Nadležnim instucijama je zahvalan za svaki vid podrške i kaže da bez toga niti jedan klub, a ne samo FK Borac, ne može da funkcioniše.

– Nije sporno da su republičke institucije pružale podršku našem klubu, a nadam se da će to i da nastave. Ja sam im veoma zahvalan na tome, ali treba znati da nije FK Borac jedini klub koji dobija taj vid podrške. Sa druge strane, niko ne priča, a što se mene tiče i ne mora, ali kad smo se već dotakli te teme, da je dosadašnji saziv Upravnog odbora kluba obezbijedio 10 miliona maraka iz svojih resursa. Ne zaboravimo ni da je klub nesmetano funkcionisao i u “doba korone”, pa i poslije toga, a to nije bilo nimalo jednostavno – kaže Zeljković.

On ističe da ne bježi od odgovornosti i za neke, ispostavilo se loše poteze, ali tvrdi da je u svemu što se radilo jedina ideja vodilja bio interes kluba i želja da se napravi korak naprijed. Istakao je da nije zadovoljan čestim promjenama trenera, te da je prihod od prodatih ulaznica „skoro pa mizeran“.

– Klub mora da ima finansijsku stabilnost. Naravno, finansije i ulaganja nisu garant dobrih rezultata, ali su preduslov za bilo kakvu dalju priču. FK Borac je zadnjih nekoliko godina tek peti ili šesti klub po visini budžeta u Premijer ligi BiH, a u samom je vrhu sa značajnim rezultatima. Ja sam ponosan na tu činjenicu jer je rezultatski kontinuitet, uz finansijsku stabilnost, od krucijalnog značaj za dalji razvoj. Zadnjih godina smo u samom vrhu ovdašnjeg fudbala, a to je mjesto koje naš klub po svojoj tradiciji i renomeu zaslužuje”, kaže Zeljković.

Za kraj se, doskorašnji potpredsjednik FK Borac, zahvalio svima koji su dali doprinos banjalučkom klubu. Tu misli na saradnike, Radnu zajednicu, vjerne navijače, sponzore…

(A.M.)