Vijesti 08.12.2020.

Zeljković: Predstojeće praznike proslaviti u krugu najuže porodice

ČITANJE: 2 minute

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je u posljednja 24 časa registrovano 322 pozitivnih na virus korona, od 979 testiranih, a da je preminulo 28 osoba.

Zeljković je rekao da je procenat pozitivnih lica posljednjih dana stabilan, ali ipak nepovoljan, te da je veliki problem što građani ne nose maske na otvorenom.

“Građani sve više provode vrijeme u zatvorenom prostoru, te je veoma važno da se i dalje pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

On je pozvao građane koji imaju bilo kakve simptome da ostanu kod kuće i izbjegavaju kontakt sa drugim licima.

“Osobe koje su testirane, ne treba da se kreću dok ne dobiju rezultat testa. Osim toga, građani koji imaju simptome ne treba da šalju djecu na čuvanje kod deda i baka, jer je to najlakši način širenja virusa u porodici”, rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da predstojeće praznike proslave u krugu najuže porodice.

Govoreći o nabaci vakcine protiv virusa korona, Zeljković je naveo da Institut pregovara sa određenim kompanijama koje su u mogućnosti da nabave ovu vakcinu, te da je, osim ponude, bitno obezbijediti i sigurnu dostavu i distribuciju.

“Republika Srpska razgovara i sa Rusijom o nabavci njihove vakcine `sputnjik pet`, za koju nam još nije poznata cijena, ali očekujemo ovih dana da nam stigne dokumentacija o efikasnosti i bezbjednosti ove vakcine”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, Institut razmatra mogućnost da smanji cijenu komercijalnog pi-si-ar testa, te da se vrši kalkulacija u vezi sa potrošnim materijalom.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da nošenje maske ostaje jedna od najznačajnijih i najefikasnijih mjera zaštite od virusa korona.

“Pravilno nošenje maske, koja pokriva i usta i nos, naročito je značajno u situacijama kao što je boravak u javnom prevozu, gdje je često gužva, ali i drugim sličnim situacijama”, napomenula je Devićeva.

Specijalista mikrobiologije u Institutu Stanka Tomić rekla je da je laboratorija za pi-si-ar testiranje u Institutu od početka pandemije uključena u analizu uzoraka iz cijele Srpske na prisustvo virusa korona, te da će ovih dana biti završena analiza 95.000. uzorka.

“Prvo smo obučili naše osoblje za pi-si-ar testiranja, a zatim i kolege iz Bijeljine, Foče i Doboja, tako da su sada te regije preuzele uzorke iz tih područja”, rekla je Tomićeva.

(Srna)