Vijesti 05.02.2021.

Zeljković: Ruske vakcine u skladištu “Krajina grupe” dok ne stigne nalaz kontrole

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni da će ruske vakcine protiv virusa korona biti u skladištu preduzeća “Krajina grupa” dok ne stigne nalaz kontrole ove serije vakcine.

“Mislim da je `Krajina grupa` iz Banjaluke kao uvoznik vakcine već podnijela zahtjev i poslala uzorke za kontrolu serije. Dok ne stigne nalaz kontrole, vakcine će biti kod njih u skladištu”, pojasnio je Zeljković.

On kaže da će, nakon što bude zaprimljen nalaz kontrole serije vakcina i odobrenje Agencije za lijekove BiH, vakcine biti raspoređene u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Zeljković je podsjetio da je riječ o 2.000 doza vakcine za 1.000 osoba.

On je dodao da će, čim bude gotova kontrola serije, što se očekuje u narednih desetak dana, početi vakcinisanje prve prioritetne grupe, a to su zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima i drugi građani.

Ruske vakcine su ocarinjene danas i odvezene sa sarajevskog aerodroma u Sarajevo, rekao je Srni portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je naveo da je vakcine preuzeo uvoznik, kompanija “Krajina grupa” iz Banjaluke.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila je da je danas u Kontrolnu laboratoriju u Sarajevu zaprimila uzorke vakcine “sputnjik ve” od uvoznika “Krajina grupa” iz Banjaluke.

“Imajući u vidu potrebu za hitnim postupanjem direktor Agencije Aleksandar Zolak izdao je nalog za postupanje, te naložio postupajućim službenicima i radnicima da se organizuje i rad u dane vikenda, a sve s ciljem što bržeg okončavanja potrebnih procedura”, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da se okončanje procedura iz nadležnosti Agencije očekuje početkom naredne sedmice.

Ruske vakcine stigle su na sarajevski aerodrom u ponedjeljak.

(Srna, E.M)