Vijesti 20.10.2020.

Zeljković: Smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova

ČITANJE: 2 minute

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je i dalje pogoršana epidemiološka situacija zbog virusa korona i naglasio da su smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova.

Zeljković je upozorio da se očekuje povećanje broja pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

On je naveo da je Institut dobio zadatak da pripremi set mjera, te ponovio da lokalne zajednice mogu da donesu restriktivnije mjere u odnosu na republički nivo.

“Naš prijedlog, koji je upućen Republičkom štabu za vanredne situacije, je da se, između ostalog, broj osoba koje se mogu organizovano okupiti na javnom mjestu smanji na deset. Očekujemo da se danas razmotre te mjere o odluči koje će biti obavezne”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

Zeljković je dodao da Institut već sedam mjeseci apeluje na sve građane da se pridržavaju predloženih mjera, koje su najbolje oružje u borbi protiv virusa.

“Očekuje se da krizni štabovi u lokalnim zajednicama pripreme set mjera kako bi stabilizovali epidemiološku situaciju, odnosno da utvrde razloge pogoršanja situacije, a nakon toga da utvrde set mjera za poboljšanje stanja”, poručio je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da su u Republici Srpskoj u protekla 24 časa prijavljena četiri smrtna slučaja.

Ona je dodala da je primjetno pogoršanje svih parametara epidemije.

Devićeva je navela da je među novorazaženima u posljednja 24 časa devetoro djece do pet godine, devetoro uzrsta od šest do 14 godina, te osmoro uzrasta od 15 do 19 godina.

Vršilac dužnosti glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević rekla je da su u proteklom periodu obavili pojačan inspekcijski nadzor privrednih subjekata, odnosno više od 17.000 kontrola kada je riječ o pridržavanju preporučenih mjera.

Matijevićeva je navela da je od ukupnog broja sprovedenih kontrola, 275 bilo sa nepravilnostima, koje su sankcionisane u skladu sa zakonom.

“Kontrolisali smo ugostiteljske objekte, javni prevoz, vaspitno-obrazovne ustanove i privredne subjekte koji zapošljavaju više desetina radnika”, rekla je Matijevićeva.

Ona je dodala da su zbog nesprovođenja zaštitnih mjera, tokom proteklog vikenda, mjere zabrane rada na period od sedam dana izrečene za 11 ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj.

(Srna)