Vijesti 04.03.2021.

Zeljković: Vakcinacija će se vršiti na punktovima i u domovima zdravlja

ČITANJE: 3 minute

Masovnija vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj mogla bi da počne već naredne sedmice, za kada je prema najavama Agencije za lijekove BiH predviđeno izdavanje dozvole za upotrebu 20.000 novih doza ruske vakcine Sputnjik V, koje su u Srpsku stigle početkom mjeseca.

Jedan uzorak vakcina trenutno se nalazi u kontrolnoj laboratoriji i očekuje se da će veledrogerije uskoro dobiti nalaz, nako čega će ruske vakcine biti spremne za dalju distribuciju, potvrdio je za Banjaluka.net Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

On dodaje da će Institut nakon obavljene redovne procedure prilikom interventnog uvoza i dobijanja dozvole prvo pristupiti daljoj vakcinaciji medicinskih radnika u privatnim i javnim ustanovama u Srpskoj.

„Medicinski radnici su najizloženiji virusu, te je zbog toga izuzetno važno da ova kategorija društva čim prije stekne imunitet. Paralelno sa tim ići ćemo sa vakcinacijom i prema populaciji u ustanovama socijalnog zbrinjavanja kao što su domovi za stara lica, korisnicima i njegovateljima, kao i domovima za nezbrinutu djecu. Nakon toga pristupamo masovnijoj vakcinaciji populacije, prema prioritetnim grupama, odnosno građane 80+, 75+, 65+ i sve ostale kategorije u skladu sa Planom“, rekao je Zeljković.

Prijave za vakcinaciju telefonom i onlajn aplikacijom

Prijava za vakcinaciju u Republici Srpskoj vršiće se prema sličnom modelu koji se primjenjuje u Srbiji, te će se građani za vakcinaciju u Domovima zdravlja ili na punktovima u većim lokalnim zajednicama moći prijaviti telefonski ili posredstvom onlajn aplikacije.

„Vakcinacija se vrši na primarnom nivou, a prijave će se vršiti telefonom i pomoću onlajn aplikacije. Još uvijek je u fazi pripreme, gdje se definiše tačan naziv i sistem, ali pretpostavljamo da ćemo ići u pravcu razvoja modela kao u Srbiji. I kod primjene prvog i drugog načina građani će dobijati termine kada će dolaziti na vakcinaciju. Vakcinacija će se vršiti u Domovima zdravlja i na određenim punktovima u većim lokalnim zajednicama“, ističe Zeljković.

Postoje naznake od COVAX sistema

Kada je riječ o nabavci vakcina protiv virusa korona ostalih evropskih i svjetskih proizvođača, koji bi u Srpsku trebalo da budu dopremljene posredstvom COVAX sistema, Zeljković dodaje da određene naznake postoje, ali da se o tačnom terminu njihove isporuke još uvijek ne može govoriti.

Ipak, masovnoj vakcinaciji  u Srpskoj pristupiće ruskim vakcinama Sputnjik V, koje bi prema njegovim riječima i u narednom periodu da stižu sukcesivno.

Podsjećanja radi, prvi kontigent od 2.000 ruskih vakcina u Srpsku stigao je početkom februara, a nakon dozvole Agencije za lijekove BiH, samo nekoliko dana uoči godišnjice otkrivanja prvog slučaja zaraze, njima je vakcinisan dio medicinskih radnika.

Pored toga, Vlade Srbije je za medicinske radnike iz Republike Srpske ustupila još oko 5.000 doza, a vakcinacija se obavljala  u zdravstvenim ustanovama u Sremskoj Mitrovici, Loznici i Šapcu.

Sutra revakcinacija

Oko 30 osoba, među kojim je i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo, koje su primile prvu količinu vakcina protiv virusa korona, a koje ispunjavaju sve preduslove, sutra u 10.00 časova trebalo bi da prime drugu dozu ruske vakcine.

„Sutra će se revakcinisati najveći dio osoba koje su primile prve količine vakcine protiv virusa korona u Srpskoj, s obzirom da ni ja, niti moje kolege nismo imali značajnijih komplikacija i nus pojava nakon vakcinacije“, ističe je Zeljković.

Imunitet minimum šest mjeseci

Iako je od izbijanja pandemije proteklo više od godinu dana, virus korona i dalje je velika nepoznanica, pa je tako najčešća tema razmatranja i vještački stvoreni imunitet.

Zeljković ističe da za sada još uvijek nema preciznih podataka o trajanju imuniteta, s obzirom da trenutka prijave prve vakcine nije prošao dovoljno dugačak vremenski okvir.

„Kada govorimo o imunitetu, još ne postoje zvanični podaci. Od onog trenutka kada su razvijene nije prošao dovoljno dugačak vremenski period da bi mogli na osnovu iskustva prognozirati tačan period trajanja imuniteta nakon primanja vakcine. Ono što gotovo svi proizvođači deklarišu to je da imunitet traje minimalno šest mjeseci“, zaključuje Zeljković.

(Nevena Stanojević)