Vijesti 27.10.2020.

Zeljković: Zabrinjavajući broj zaraženih u odnosu na broj testiranih

ČITANJE: 1 minuta

U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o virusu korona i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, istakao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je naveo da je u protekla 24 časa u Republici Srpskoj evidentirano 625 slučajeva virusa korona, od 1.417 testiranih uzoraka.

“Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povećali broj testiranja”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sva lica testirati i pregledati isti dan, odnosno da će lica sa lakšom kliničkom slikom ostajati kući i biti u izolaciji i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

Zeljković je ponovio apel da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je u Srpskoj evidentirano pet smrtnih slučajeva u protekla 24 časa, a da je broj hospitalizovanih porastao za 56 pacijenata i sada ih je ukupno 498.

Ona je navela da je najveći broj novozaraženih iz Banjaluke 172, zatim iz Bijeljine 92.

(Srna)