Vijesti 12.11.2015.

Zemlje nasljednice SFRJ dijele 645,55 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta
dolari
Stalni zajednički odbor visokih predstavnika država nasljednica SFRJ, koji bi trebao zasjedati danas u Sarajevu, odlučiće o podjeli 645,55 miliona dolara koliko se nalazi na računima stranih banaka i međunarodnih fondova, a Bosni i Hercegovini bi trebalo pripasti oko 100 miliona dolara.

Na sastanku će se razmatrati i status 66 nekretnina i odmarališta Republike Srpske u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Ministarstvu finansija i riznice BiH rekli su za medije da su predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ potvrdili dolazak, što znači da je konačno izvjesno održavanje sastanka odbora koji je posljednji put održan 2009. godine.

Na ovom važnom sastanku BiH će predstavljati ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica.

Pitanje imovine privatiziranih poduzeća iz Republike Srpske, čije se nekretnine nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji, trebalo je biti riješeno međudržavnim sporazumom, ali to nikada nije učinjeno. Investicijsko-razvojna banka RS sačinila je popis na kojem su 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo Republike Srpske. Vrijednost imovine RS u Hrvatskoj procijenjena je na oko dvije milijarde KM.

Okružna tužilaštva u RS vode istragu ili sudske sporove u 27 slučajeva nezakonite prodaje nekretnina poduzeća iz RS u Hrvatskoj.

Ranije je Savjet ministara BiH usvojio informaciju Ministarstva finansija i trezora o aktivnostima na provedbi sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom obimu.

(NN/vecernji.ba)