Magazin 16.05.2016.

Zemljin štit slabi, a magnetni sjeverni pol sad je iznad Azije

ČITANJE: 2 minute
zemljini polovi
Magnetno polje planete Zemlje, koje nas štiti od razornog uticaja kosmičkog zračenja i solarnih vjetrova, jača i slabi brže nego što smo dosad mislili, objavili su u Evropskoj svemirskoj agenciji.

Do novih podataka uspjeli su doći zahvaljujući tri satelita koje od milja zovu Roj.

U atmosferu su ih lansirali krajem 2013. te od tada mjere različite magnetne signale Zemljine jezgre, plašta, okeana, jonosfere i magnetosfere. Iako su nevidljivi, magnetno polje i električna struja u i oko Zemlje stvaraju kompleksne sile koje imaju nemjerljiv efekt na svakodnevni život. Samo polje možemo zamisliti kao veliki mjehur u kojem se nalazi planeta. Ono nas brani te se stalno mijenja. Prema posljednjim podacima istraživanja, polje iznad Sjeverne Amerike oslabilo je za 3,5 odsto, dok je iznad Azije ono jače za dva odsto.

Na nebu iznad južnog Atlantika, gdje je ono statistički najslabije, dodatno je oslabilo za dva odsto u zadnjih 15 godina. Ono što su naučnici uspjeli zabilježiti je i da je magneti sjeverni pol “otputovao” na istok, prema Aziji. Izmjerili su da putuje otprilike 40 kilometara na godinu.

– Znamo da se polovi kreću i oni će se potpuno preokrenuti za otprilike 2000 godina. Radili smo mjerenja magnetnog polja i u Istri te su podaci pokazali da je ono za 10 odsto slabije nego u vrijeme Austro-Ugarske – rekao je Korado Korlević, astronom i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu.

Dodao je kako to slabljenje nasreću ne ide preko noći te da će ga i ljudi i životinje preživjeti. Na to ćemo se morati konstantno privikavati, ali Zemlja je takvu istu situaciju već prošla u svojoj istoriji.

– Radijacija Sunca će se osjetiti puno jače. Astronauti vjerojatno više neće moći biti u svemirskoj stanici – rekao je Korlević.

(24sata)