Svijet 22.10.2022.

Žena pčelama napala policajce

ČITANJE: 2 minute

Žena iz američke savezne državne Masačusets optužena je za korištenje roja pčela kao opasnog oružja, prema okružnom šerifu, nakon što je kukce pustila iz košnice na policajce, koji su prošle sedmice pokušali da sprovedu deložaciju. Incident se zbio kada se Rori Vuds, 55-godišnja profesionalna pčelarka, odvezla do kuće u Longmidou dok su policajci sprovodili deložaciju, saopštila je kancelarija šerifa.

Kuća izvan Springfilda, u centralnom južnom dijelu Masačusetsa, pripadala je čovjeku koji se godinama parniči kako bi spriječio deložaciju, a dobio je i podršku aktivista koji se protive deložacijama, uključujući Vuds, rekao je u četvrtak portparol šerifove kancelaije.

Vuds je došla u srijedu u otprilike 9.15 po lokalnom vremenu s pčelinjacima u terencu, izašla je iz vozila i pokušala da ukloni poklopce kako bi pustila pčele, kazali su iz kancelarije. “Zamjenik šerifa ju je pokušao zaustaviti, ali kako su uzrujane pčele počele izlaziti i kružiti područjem, povukao se”, objasnila je kancelarija šerifa.

Pčele ubole nekoliko policajaca, jedan završio u bolnici

Zatim je razbila poklopac na jednom od pčelinjaka i prevrnula ga s vozila, što je uznemirilo pčele, rekao je šerif u srijedu. One su se zatim počele rojiti područjem, i ubole su nekoliko policajaca i obližnjih prolaznika. Jedan policajac je zbog uboda prevezen u bolnicu.

Vuds je u međuvremenu obukla pčelarsko odijelo kako bi se zaštitila i odnijela gomilu pčela do ulaznih vrata kuće ne bi li pokušala zaustaviti deložaciju. Policajci su je u tom trenutku uhitili. “Podržavam prava ljudi da mirno protestuju, ali kada pređete granicu i ugrozite moje osoblje i javnost, obećajem vam da ćete biti uhapšeni”, rekao je Nik Kokhi, šerif okruga Hampden, prenosi Index.

Oznake: napad, Pčela