Politika 17.08.2016.

Žene protiv stereotipa: Istog dana očekuje bebu i izbornu pobjedu

ČITANJE: 2 minute

Milena Broćeta Maslarić (32), kandidatkinja PDP, dan izbora bi mogla dočekati u – porodilištu.

U poodmakloj trudnoći bez dvoumljenja je prihvatila kandidaturu za Skupštinu Grada Banjaluka. Nije je pokolebalo ni to što joj je termin poroda pada u oktobru, kada se održavaju i lokalni izbori.

– Osjećam se odlično, nijedan sastanak nisam propustila i spremna sam za kampanju. A ako se budem porađala baš 2. oktobra, biće veselo, proslaviću na isti dan rođenje svog prvog djeteta i izbornu pobjedu – kaže Milena.

Ova diplomirana socijalna radnica sa dugogodišnjim iskustvom u provođenju međunarodnih projekata uskoro treba da odbrani master na Fakultetu političkih nauka. Politički se angažovala da bi se borila protiv marginalizacije mladih, a pogotovo mladih žena. Iz ličnog iskustva zna koliko je mladoj ženi, bez obzira na sve diplome i kompetencije, teško da se izbori za radno mjesto.

– Godinama sam ulagala u svoje obrazovanje, volontirala, radila projekte čak i za Svjetsku banku, koja ima rigorozne kriterijume za izbor saradnika, ali stalni posao nisam dobila. Znam da nisam jedina, kao što znam da se to može promjeniti kroz saradnju grada sa NVO i međunarodnim organizacijama i fondacijama koje nam nude novac, ali ga mi ne znamo uzeti – kaže Milena Broćeta Maslarić.

Energična trudnica nije jedina kandidatkinja za odbornicu, koja ruši uvriježene stereotipe o ženama, politici i porodičnom životu. Pokušavajući da okorjele apstinente animiraju da u oktobru izađu na glasanje, pojedine stranke su kandidovale i majke sa četvoro djece i penzionerke, koje se, kao bake, mogu podičiti mnogobrojnim potomstvom.

U pokretu za ravnopravnost žena, međutim, smatraju da sama činjenica da je trudnica na listi „priča za novine“ govori u kakvom društvu živimo.

– Tek kada bude uobičajeno da odbornice svoje bebe doje u Skupštini, u pauzi sjednice, a očevi idu na roditeljsko odsustvo, bićemo istinski ravnopravni – smatra Lana Jajčević iz Fondacije Udružene žene.

Pitali smo kandidatkinje: Zašto ste se politički angažovali?

Sanja Topić (US), profesorka i majka četvoro djece

– Baš zbog svoje djece i djece naših sugrađana sam se kandidovala, jer smatram da je dosta apatije i kukanja i da moramo, zbog njihove budućnosti, preuzeti odgovornost. Najlakše je ćutati i čekati.

Božana Jokić (PUP), penzionerka, baka tri unuka

– Ne smatram da penzionerke i bake treba da sjede u kući. Naprotiv, baš u ovom životnom dobu, kad smo zbrinule djecu, možemo najviše dati. U Banjaluci živi 40.000 penzionera, a nemamo nijednog odbornika iz ove kategorije.

Mirna Savić Banjac (NDP), profesorka i majka petomjesečne bjebe

– Borim se za kvalitetnije obrazovanje, zaštitu prirode i osnovnih ljudskih prava, a sebe, kao političarku, ne posmatram kroz prizmu majčinstva. Smatram da se politički angažman i porodični život međusobne ne isključuju.

(EuroBlic)