Vijesti 13.03.2017.

Žene prve na obuci terapeutskog ronjenja

ČITANJE: 3 minute

Terapeutsko ronjenje za osobe sa invaliditetom prvi put ne samo u gradu već i u Republici Srpskoj i BiH biće organizovano od 7. do 9. aprila, a prve će obuku proći dvije žene Marija Bilčar i Sanja Jokić.

Izjavila je to idejni tvorac terapeutskog ronjenja dr Snežana Kutlešić-Stević.

– Pored osposobljavanja za samostalno ronjenje na moru i u ronilačkim centrima, cilj obuke je rehabilitacija i smanjenje tegoba i poboljšanje elastičnosti i motorike kod invalidnih lica. Projekat će biti sproveden u saradnji sa Ronilačkim klubom “Buk”, a svoj doprinos dala je i JU Vodeni park “Akvana”, u okviru koje je Gradski olimpijski bazen, na kojem će biti organizovana obuka budućih ronilaca – kazala je Kutlešić-Stević.

Prema njenim riječima teoretska nastava biće organizovana u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u parku “Petar Kočić”.

– S obzirom na to da već 20 godina radim sa osobama sa invaliditetom, svoj politički angažman kao odbornik u Skupštini grada želim da iskoristim za poboljšanje životnih uslova za tu kategoriju stanovnika našeg grada. Pored brojnih arhitektonskih barijera ima niz stvari na kojima treba raditi da bi imali bolje uslove i što aktivniji društveni život – rekla je Kutlešić-Stević.

Kaže da je kao specijalista baromedicine učestvovala na raznim kongresima, pa je tako upoznala i sertifikovanog instruktora ronjenja Branka Ravnaka iz Slovenije.

– On ima organizaciju koja se isključivo bavi obučavanjem lica sa invaliditetom i najviše radi u Sloveniji u Rusiji. Dogovorili smo se o saradnji na ovom projektu, pa je instruktor ronjenja iz “Buka” Branislav Rađević išao na obuku u Sloveniju. Za početak smo zamislili da na prvoj obuci budu Sanja Jokić i Marija Bilčar, da bi kasnije držali obuku i drugim licima sa invaliditetom koji to budu željeli, u grupama od po troje polaznika – kazala je Kutlešić-Stević.

Dodaje da su to hrabre poslovne žene i majke, koje su povrijeđene u saobraćajnim nesrećama, a i pored invaliditeta vode aktivan život.

Marija Bilčar kaže da se veseli ovom projektu i smatra da, ukoliko neko ima jaku volju, ne postoje barijere koje ga mogu spriječiti.

– Uvijek sam bila hiperaktivna i na poslovnom i privatnom planu. Zadobila sam najteži oblik povrede donjeg dijela kičme, ali sam od struka na gore pokretna i sigurna sam da ću uspjeti da ispratim obuku. Uvijek sam voljela plivanje i ronjenje, a svaki projekat u kojem su uključena invalidna lica rado ću podržati – rekla je Bilčar.

Instruktor ronjenja u RK “Buk” Branislav Rađević, koji je pohađao obuku ronjenja za invalidna lica u Sloveniji, kaže da nema puno razlike pri obučavanju ronilaca sa invaliditetom i bez njega.

– Biće mi zadovoljstvo da obučavam lica sa invaliditetom. Mora se jedino obratiti pažnja kako osobu sa invaliditetom držati, spustiti u bazen i izvaditi iz njega. Potrebno je i da instruktor ronjenja ima dva asistenta – rekao je Rađević.

(glassrpske.com)