Magazin 04.01.2016.

Žene, vrijeme je: 24 stvari kojima trebamo reći zbogom u 2016. godini!

ČITANJE: 5 minuta
Zbogom zene
U nastavku donosimo 24 odluke koje će unaprijediti vaš život. Kombinujte i prilagodite ih sebi u svoje slobodno vrijeme. Ukoliko se osjećate posebno ambiciozni, obavežite se na sve njih.

1. Neučtivi sastanci

Tužno je što je postalo normalno da se sastanci otkazuju u zadnji trenutak, normalni su nepristojni komentari i neugodne primjedbe. Ako želite bolje iskustvo, morate podići standarde i otići na drugi “zamah crvene zastave”.

2. Lažna prijateljstva

Svi smo mi odrasli. Znamo šta je pravi prijatelj, a šta nije. Prestanite pronalaziti vrijeme za ljude koji čine da se osjećate loše/iskorišteno/nepoštovano ili bude u vama slične toksične osjećaje. Recite im zbogom!

3. Greške iz prošlosti

Koliko dugo su vas bolna sjećanja i uspomene sprječavala da istinski živite život i uživate u sadašnjem trenutku? Učinite sve što je potrebno kako bi im oduzeli tu moć. Potražite terapeuta, čitajte knjige o samopomoći, meditirajte, otiđite na grupne terapije.

4. Mržnja prema drugim ženama

Vrijeme je da budete inspirisani i podržavate druge žene. Kako je omalovažavanje žene od strane druge žene različito od maltretiranja žene od strane muškarca?

5. Izvinjavanje za svoj uspjeh

Ovo je 2016. Žene su se dugo i teško borile kako bi stekle pravo na rad, na glasanje, da mogu dostići svoje vizije gdje ih naporan rad može odvesti. Sijajte.

6. Dopuštanje da vas izluđuje elektronska pošta

Sjednite, stvorite mape, organizujte i zatim počnite brisati ili arhivirati.

7. Ignorisanje stvari koje trebate raditi

Svi mi imamo probleme, a njihovo rješavanje pomoći će nam da živimo bolji i srećniji život. Koja je korist od ignorisanja problema osim što tješimo svoj ego?

8. Trčanje mami i tati

Dobro je što su roditelji uvijek tu za vas, ali znate šts je bolje? Pokazati im kako su napravili dobar posao i stvorili nezavisnu, samostalnu osobu.

9. Često naručivanje hrane

Ne samo da je skupo, već nije ni zdravo. Napravite spisak namirnica i skuvajte sebi nešto jednostavno i zdravo.

10. Dogovorite se sa sobom da ćete uživati i odmarati kada želite večeru i film

Ne morate izaći van kuće samo da nekoga ne biste povrijedili ili odbili.

11. Vožnja autom – uvijek i svuda

Sjednite i razmislite koliko ste potrošili na benzin prošle godine. Možda biste trebali napraviti promjenu i više pješačiti, možda tako možete i otići na mini odmor s tim ekstra iznosom koji ćete uštediti ne koristeći auto za sve potrebe.

12. Izlaženje radnim danima

Izaći na večeru i piće može povremeno biti zabavno, ali ako ste mamurni na poslu nekoliko dana u sedmici, trebali biste se posjetiti da niste više srednjoškolci. Kako možete eventualno impresionirati šefa i napredovati na ljestvici, ako ste stalno izvan kolosijeka?

13. Pretraživanje društvenih medija prije spavanja

Iskreno, ne postoji ništa na Instagramu što bi moglo promijeniti vaš život. Može čekati.

14. Ostajanje u odnosima, jer se nadate da će odjednom druga osoba postati ono što želite/zaslužujete

Odnos bi trebao uključivati dvoje ljudi koji gledaju u istom smjeru i zajedno se trude kako bi to postigli, istovremeno pronalazeći zabavu i utjehu jedan u drugom. Nije pametno očekivati da se situacija (ili još gore, osoba) promijeni.

15. Korištenje kreditne kartice jer nemate gotovine

Evo pravilo koje će vas dovesti do financijske slobode: Ako sebi ne možete nešto priuštiti, nemojte to kupiti.

16. Neprestano traženje savjeta

Da, svi mi imamo mudrost koju možemo podijeliti i sjajno je imati pametne prijatelje koji će nam ponuditi rješenje. Ali ako ne možete shvatiti kako donijeti odluku, ne znate kako se osjećate i što je dobro za vas, često ćete se naći u panici “šta da radim sada?”. Takve situacije će vas ostaviti paralizovanima.

17. Gledanje „reality show“ – a umjesto življenja stvarnog života

Komentar nije potreban.

18. Nabrajanje izgovora zbog kojih ne trebate ići teretanu, na vožnju biciklom ili biti aktivni

Vježba je više od dobrog izgleda. Redovno kretanje osim dobre forme i zdravlja, povećava fleksibilnost, smanjuje kortizol, pomaže u otpuštanju endorfina i borbi protiv depresije, jača um, jača disciplinu, daje osjećaj bistrine, zadovoljstva i postignuća. Vrijeme je da vam zdravlje postane pravi prioritet!

19. Neugodno vam je reći: “Ja zaslužujem najbolje”

Ne, to ne znači da se ne morate stiditi reći finom gospodinu koji vas odvede u lijepi restoran kako želite jelo od 500 evra. To znači gledati se u ogledalo i znati da zaslužujete najbolje od sebe svaki dan.

20. Igranje mačka i miša

Znate one situacije u kojima vas neko voli samo kada ih ignorišete, ali kada im pokažete pažnju samo nestanu?  Krenite dalje

21. Ne suočavate se sa svojim strahom od sukobljavanja

Nema uspješne, srećne osobe na planeti Zemlji koja ne iritira nekoga upravo sada. Vrijeme je da se suočite sa svojim strahom od sukoba, tako da napokon možete učiniti ono što stvarno želite, reći kako se stvarno osjećate i živjeti autentičan život kakav zaslužujete živjeti.

22. Življenje vječnog studentskog života

Kupite sebi lijepo posuđe, uokvirite vaše fotografije, kupite pristojan set posteljine i dobru knjigu – kuvaricu.

23. Stavljanje važnih stvari na čekanje

Uvijek postoji sutra, sve dok ga ne bude bilo. Razmislite o tome ko ste i šta zaista želite od života i napravite plan. Nikada neće biti vremena ako budete čekali, ali biće ga dosta, ako se odlučite poduzeti korake.

24. Briga o tome što drugi misle

Ne zaboravite da svi živimo svoj život. Svako misli najviše na sebe. Život je dar, a vi ga možete umotati i nositi na bilo koji način želite.

(Atma.hr)